promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
83 éves Alain Delon, így szenteljünk egy pár órát a világ legjobb filmjének
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mindenkinek más jut eszébe a ma nyolcvanhárom éves Alain Delonról, nekünk többek között egy vállalhatatlan vicc is, amellyel nagy sikereket lehet aratni, ha valakinek ezennel megvan.

A francia filmcsillag jóképűségét nehéz vitatni, arról már persze lehet nagyokat vitatkozni, hogy melyik a legjobb. Az általunk ismertek között a listavezető a Kalandorok, és van olyan szerencsénk, hogy éppen könnyedén megtekinthető itt és most. 1967-es bemutatása után rajongtak érte a franciák, majd a magyarok is a mozikban, az akkori fiatalok között, anyáink, nagyanyáink generációjában van, aki úgy tartja számon – ha több évtized után hall róla –, hogy a világ legjobb filmje.

Ehhez hozzátartozik azért a fenomenálisra sikerült zenéje, amely pontosan tükrözi a film egyedi hangvételét. Valahogy úgy határozhatnánk meg talán, amit látunk-hallunk, hogy a művészfilmek között a legjobb játékfilm, de méginkább úgy, hogy a drámai játékfilmek között a leginkább művészi.

Alain Delon mellett ehhez magasan hozzájárul Lino Ventura felejtetlen alakja, aki messze nem élt meg ilyen magas kort, már 1987 óta nincs közöttünk. Ventura elmaradhatatlan társa itthon Szilágyi Tibor, a magyar szinkron ebben az esetben is világklasszis. És hozzájárul történet szépségéhez a közös szerelem a különös Laetitiával kapcsolatban, továbbá a barátság és a becsület egészen egyedi megnyilvánulásai, amelyeknek köszönhetően emberiségnek lehet nevezni még időnként a Homo sapiens alkotta társadalmat.

Elfogultak vagyunk ezzel a filmmel kapcsolatban, de a képsorokba is szerelmesek lettünk: autó, repülő, hajó, kincsvadászok, óceán, majd Fort Boyard – utóbbiról két-három évtizeddel a forgatás után a tévénézők azt hihették, hogy a kvízműsor tette híressé.

A zenéhez később szöveget is írtak, Alain Delon énekel, ha most csak pár percünk van, hallgassuk meg. Aztán jöhet a film, ne szalasszuk el!

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás