promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodálatos, 27 év után újra Diák Oscar-díjat nyert egy magyar film
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award): Kovács István az Ostrom című diplomafilmért vehette át magyar idő szerint péntek hajnalban Los Angelesben a Bronz Diák Oscar-díjat – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t.

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A 23 perces alkotás a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója a díj kapcsán elmondta, hogy „óriási eredmény”, hogy 2014 óta a magyar alkotók a nagy európai filmfesztiválokkal párhuzamosan a leghíresebb amerikai filmes megmérettetésen is jelen vannak és legtöbbször nyernek.

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek korábban elmondták, hogy
az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom esélyes lehet a legjobb rövidfilm kategóriában is. Így a magyar diplomafilm akár a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért.
(HZS)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás