promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Montserrat Caballé
Borítókép:  Reuters
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Caballé Barcelonában született. A Liceu zenekonzervatóriumban tanult Eugenia Kemény vezetése alatt. Tanulmányai befejezése után, 1956-ban a bázeli operaházhoz szerződött, ahol 1957-ben Mimi szerepében debütált PucciniBohéméletében. Az 1960/61-es szezonban a brémai operaház énekese volt, itt alakította ki széles körű repertoárját. 1962-ben visszatért Barcelonába, ahol Arabella szerepében debütált Richard Strauss azonos című operájában.

Áttörő sikert és ezzel együtt világhírnevet 1965-ben szerzett, amikor a New York-i Carnegie Hallban elénekelte Donizetti Lucrezia Borgia című operájának főszerepét, Marilyn Horne-t helyettesítve. Még abban az évben részt vett a glyndebourne-i operafesztiválon és szerződést kötött a New York-i Metropolitan operaházzal, ahol Strauss Rózsalovagjának női főszerepét, valamint Marguerite szerepét énekelte el Gounod Faustjában. 1965 decemberében visszatért a Carnegie Hallba, ahol I. Erzsébet szerepét énekelte Donizetti Roberto Devereux operájából.

Karrierjének csúcsára 1974-ben jutott, amikor januárban az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, márciusban A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, majd Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreurfőszerepét. Ugyancsak ebben az évben orvosi beavatkozáson esett át, mely során egy daganatot távolítottak el altestéből, de 1975 tavaszára teljesen felépült.

1988-ban Freddie Mercuryval közösen operai hatású könnyűzenei albumot adtak ki Barcelona címen. Az album fő dala a Barcelona volt, amely az 1992-es barcelonai olimpiai játékok egyik hivatalos dala volt. A tervek szerint közösen adták volna elő a nyitóünnepségen, de Mercury halála miatt ez meghiúsult.
Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor élőben előadta a dalt.

Több mint öt és fél évtizedet töltött a pódiumon, mintegy négyezer fellépésével ő volt minden idők egyik legaktívabb énekesnője. Magyarországon is több alkalommal járt: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és az Operabálnak egyaránt volt már vendége, 2003-ban pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon adott áriaestet. Az 1990-es évek elején elbúcsúzott ugyan az operaszínpadtól, a koncertezéssel azonban nem szakított – olvashatjuk az ATV összefoglalójában.

A rajongók üzenetei elárasztották a világhálót.

(TK via ATV)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás