Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Így még biztosan nem láttad a magyar pusztát

Így még biztosan nem láttad a magyar pusztát

Zene, Film & Kultúra

Így még biztosan nem láttad a magyar pusztát

Zene, Film & Kultúra

Promotions 09:05
A Hortobágyi mese operatőre Jan Henriksson és a rendező-producer Török Zoltán, a vágó Hargittai László, a hangmérnök Várhegyi Rudolf. A Hortobágyon élő vadlovak életét bemutató nagyszabású természetfilm magyar-német-osztrák-svéd koprodukcióban készül, a tervek szerint 2020-ban lesz először látható, a mozifilm verzió mellett egy rövidebb tévéfilmváltozat is készül – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Több év tervezés és előkészítés után tavaly ősszel, pontosan egy éve kezdte el Török Zoltán rendező-producer és stábja a vadlovakról szóló film forgatását. A nagyszabású természetfilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és nemzetközi koproducerek részvételével készül.

A csapat immár 140 napot forgatott a hortobágyi pusztán és legalább ennyi van még hátra a terepen ahhoz, hogy bemutassák a főszereplő vadlovak és a körülöttük élő vadállatok rejtett életét.

A film története egy Przevalszkij-ló csikó életét követi végig a születéstől kezdve, az ő szemén keresztül láthatja majd a közönség a csapatában lejátszódó drámákat, valamint a puszta változását évszakról évszakra.

Török Zoltán és alkotótársai újszerű természetfilmes látásmódjukkal és lenyűgöző képi világukkal 2011-ben nagy sikert értek el Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotásukkal. A film kimagasló eredményt ért el moziforgalmazásban és világszerte húsz országban díjazták rangos nemzetközi filmfesztiválok.

A természetfilmes később a Natinal Geographic felkérésére a floriai Everglades nemzeti parkról készíthetett filmet, amelynek során nem ritkán úszott együtt aligátorokkal. A forró déli klímát hamaorsan a fagyos északra cserélte, amikor a szibériai evenki törzs tagjaival élve forgatott a tajgai mindennapokról. Sőt, a rendező közösségi gyűjtést indított, hogy a rénszarvasait elvesztő család számára új állatokat vásárolhasson. Az akció sikerrel zárult, a történet pedig várhatóan szintén látható lesz a majd a mozikban.

Tavaly nyáron mutatták be Török Zoltán legutóbbi Lemming – A messzi észak aprócska ura című filmjét, amely a Skandináviában élő kistestű rágcsáló életét mutatja be. A film módszeresen cáfolja a lemmingekkel kapcsolatos tévhiteket, az öngyilkos hajlamhoz kötődő mítoszokat, és az állatok egyre nehezebb körülményein keresztül felhívja a figyelmet a klímaváltozás veszedelmes hatásaira.

(fib)