promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Az idei Oscar-díjátadó gálát minden korábbi negatív rekordot alulmúlva, mindössze 26,5 millióan követték Amerikában. Néhány nappal a március első vasárnapján (magyar idő szerint hétfőjén) sugárzott idei műsor után a Disney-ABC televízió társaság vezetői találkozóra hívták az arany szobrocskákról döntő Amerikai Filmakadémia képviselőit.
Senkit sem érdekel, amit csináltok
– üzenték a stúdióvezetők, és kemény szavaik nyitott fülekre találtak.

A filmakadémia bejelentette, új kategóriát indítanak az Oscaron: ezentúl a népszerű közönségfilmek is kaphatnak díjat.

Vagyis már nem csak a művészi érték számít, hanem az is, hogy minél nagyobb nézettséget érjenek el a televíziós közvetítés során. A Disney-ABC persze nem véletlenül aggódik a díj presztizse miatt. Másfél évvel ezelőtt 2028-ig tartó szerződést írtak alá a filmakadémiával az Oscar-gála kizárólagos közvetítéséről, így egyáltalán nem mindegy nekik, hogy megállítható-e a nézettség zuhanása. A Nielsen adatai szerint 2014-hez képest majdnem 40 százalékkal kevesebben követték az idei eseményt a tévében.

A döntés, bár a nézettség zuhanása miatt indokoltnak tűnt, alaposan felháborította a közönséget. A legtöbben az Oscar elveinek elárulását látták a tervben, amely semmi másra nem jó, mint hogy üres népszerűséget generáljon. Az ellentét feloldhatatlannak tűnik: miközben az idei gálán a legjobb film díjára jelölt kilenc alkotás összesen nem érte el a 80 millió dolláros bevételt (ami egy valódi blockbuster 1 milliárd dollár körüli teljesítményéhez képest szinte láthatatlan), művészi szempontból nehezen lehetne összevetni egy társadalomkritikus drámát mondjuk egy szuperhősfilmmel.

Úgy tűnik, ezt az ellentmondást mostanra a Disney-ABC vezetői, és így közvetve a filmakadémia tagjai is felismerték: csütörtök este ugyanis bejelentették, egy ideig még nem vezetik be a népszerű film kategóriáját.
A kategória bejelentését követően érkező reakciók széles skálán mozogtak, ami arra ösztönzött bennünket, hogy alaposabban átgondoljuk az ötletet. Végrehajtunk bizonyos változásokat, amelyek már a soron következő gálát is érintik, a fejlesztések ugyanakkor tiszteletben tartják az Oscar kilencvenéves, káprázatos múltját 
– nyilatkozta Dawn Hudson, az amerikai filmakadémia igazgatója.

Az eredeti tervek szerint a 2020-as gálát egy kicsivel előbbre hozzák, vagyis február 9-én adják át a díjakat, és az esemény rövidebb lesz, maximum három órán át tart majd. Azt nem tudni, hogy az akadémia igazgatójának mostani szavai azt jelentik, hogy a három órás felső határ már a 2019-es gálára is érvényes lesz-e.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás