promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Gyakran előfordul, hogy egy filmet szinte a bemutató napjáig alakítgatnak a vágószobában.

Legutóbb a Jo Nesbo regénye alapján készített Hóemberrel fordult elő a csúfság, hogy a producerek még az utolsó pillanatban is az ollóval, és nem a film terjesztésével voltak elfoglalva. Meg is lett az eredmény: egy zagyva történet, amely nyomokban sem emlékeztetett a könyvre.

A Slender Man című horrort nem regényhez, a valósághoz mérhette a közönség, és úgy tűnik, éppen ez okozta a vesztét. A Sony megijedt a túl erős párhuzamoktól, féltek tőle, hogy a felkavaró részletek miatt a közönség és a kritikusok is tűz alá veszik a filmet, így a hírek szerint napokkal a bemutató előtt alaposan megvágták a korábban véglegesnek gondolt verziót. És persze, hogy kínos bukás lett belőle.

Bár a tiszteletlenség vádját talán sikerült elkerülniük, a Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő oldalon 38 recenzió alapján 11 százalékon áll az Amerikában múlt héten bemutatott film, amit nem csak a szakírók, a közönség is szívből utál. 

Ahogy nemrég írtunk róla, a Slenderman (nyúlánk ember) egy creepypasta, vagyis internetes horrortörténet, egy fiktív lény, amely döbbenetes hatékonysággal hódította meg a közönséget. Az ijesztő alakot egy Photoshop-pályázatra alkotta meg 2009-ben a Something Awful (Valami rettenetes) nevű internetes fórum egyik tagja. A felhívás szerint hétköznapi fényképekből kellett létrehozni természetfeletti jelenségeket, így bukkant fel egy átlagos fekete-fehér fotón, gyerekek gyűrűjében Slenderman, a csápszerű végtagjait öltönybe bújtató, arc nélküli ember.

A rémisztő figura villámsebesen meghódította az online közösséget, egymást érték a fiktív sztorik, amelyek jellemzően arról szóltak, hogy a Slenderman hogyan közelítette meg a mesélő környezetében élő gyermekeket, és vette rá őket szörnyű dolgokra. Ez lett a nyúlánk lény legfőbb tulajdonsága: belemászik a gyerekek és fiatalok agyába, átveszi felettük az irányítást, és borzalmas tettekre kényszeríti őket. És a mém hamar életre kelt.

Öngyilkosságok, gyilkossági kísérletek, késes támadások és gyújtogatások szerepelnek Slenderman bűnlajstromán. A leghíresebb eset egy 2014-es gyilkossági kísérlet volt, amikor is két 12 éves kislány késekkel esett neki egy osztálytársuknak. Áldozatuk a tizenkilenc szúrás ellenére életben maradt, a támadás azonban nem múlt el nyomtalanul.

Az HBO egy éve épp a fenti ügy kapcsán mutatta be a Beware the Slenderman (Óvakodj a Slendermantől) című dokumentumfilmjét, amelyben igyekeztek feltárni a lény hátterét, megfejteni a népszerűsége okait, és bemutatni a mítosz nyugtalanító következményeit.

A Sony-t azonban nem lehet csak úgy elrettenteni. A cég eltökélte, hogy energiát nem kímélve forgalmazzák majd a Slender Man-t, még akkor is, ha sokan, köztük a 2014-es késelés áldozatának szülei is, hevesen tiltakoznak a film ellen. Rendezőnek az Örökké tudom, mint tettél tavaly nyáron című, egyből videóra készített, és méltán elfeledett művet, és a szintén nem sokra értékelt Vesztesek bosszúját (The Losers) jegyző Sylvain White-ot jelölték ki.

Ez pedig egyértelmű gesztusnak tűnt: nem akarnak többet egy felejthető trash-filmnél. Feltehetően eredetileg is az lett volna, ám azzal, hogy szinte még a moziba menet is vágták a filmtekercset, a végeredmény állítólag egy értelmetlen, unalmas és kínosan gyagyi katyvasz lett. Ezért úgy tűnik, hogy nem érte meg felmelegíteni az amúgy is lejárt szavatosságú creepypastát.

Magyarországon augusztus 23-án, jövő hét csütörtökön mutatják be a Slender Man-t, Az ismeretlen rém címmel.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás