promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Úgy tűnik, a Disney valóban mindenhatóvá vált. Néhány nappal a március első vasárnapján (magyar idő szerint hétfőjén) sugárzott idei Oscar-gála után a Disney-ABC televízió társaság vezetői találkozóra hívták az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia képviselőit. A téma az érdektelenségbe fulladt díjátadó volt, amelyet, minden korábbi negatív rekordot alulmúlva, 26,5 millióan követtek Amerikában.

„Senkit sem érdekel, amit csináltok” – üzenték a stúdióvezetők, és kemény szavaik nyitott fülekre találtak. A filmakadémia bejelentette, új kategóriát indítanak az Oscaron: ezentúl a népszerű közönségfilmek is kaphatnak díjat. Vagyis már nem csak a művészi érték számít, hanem az is, hogy minél nagyobb nézettséget érjenek el a televíziós közvetítés során.

A Disney-ABC persze nem véletlenül aggódik a díj presztizse miatt.

Másfél évvel ezelőtt 2028-ig tartó szerződést írtak alá a filmakadémiával az Oscar-gála kizárólagos közvetítéséről, így egyáltalán nem mindegy nekik, hogy megállítható-e a nézettség zuhanása. A Nielsen adatai szerint 2014-hez képest majdnem 40 százalékkal kevesebben követték az idei eseményt a tévében.

Különösen aggasztó lehet a Disney-ABC számára, hogy a fiatal (18-34 éves) közönségnek több mint a felét elvesztették négy év alatt. Ha ez így folytatódik, hamarosan visszatérünk a díj hőskorába, amikor egy üzemi bál szintjén mozgott az Oscar népszerűsége.

Az idei gálán a legjobb filmek kategóriájában jelölt kilenc alkotás összesen nem gyűjtött össze 80 milió dollárnál többet Amerikában. Vagyis a kutyát sem érdeklik a művészileg legmagasabbra taksált művek a tengerentúlon.

A nagy bevételt hozó blockbusterek, mint az Avatar, a Mission: Impossible-filmek, vagy a Mamma Mia! alig jelentek meg az Oscaron, a nagy jelentőségű díjakra pedig esélyük sem volt. Feltehetően ez motiválta a Disney-ABC embereit, hogy „rábeszéljék” a filmakadémiát, nyisson a közönségfilmek felé. 

A szerdai bejelentés szerint a 2020-as gálát egy kicsivel előbbre hozzák, vagyis február 9-én adják át a díjakat, az esemény rövidebb lesz, maximum három órán át tart majd, és jön az új kategória, a népszerű sikerfilmeknek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a következő, 2019-es gálát is érintik-e a változások, ahogy azt sem, az új kategória pontosan mit takar, milyen filmeket lehet jelölni, és milyen szempontok alapján választják ki a legjobbakat. Erről, mint írták, hamarosan tájékoztatják a közvéleményt.

A bejelentés a részletek kifejtése nélkül is komoly vihart kavart. Filmkritikusok és szakmabeliek élesen kritizálták az akadémia döntését, mondván, az egy válságban lévő szervezet elkeseredett kísérlete arra, hogy megmentse magát, de borzasztóan rossz ötlet, hiszen semmibe veszi az Oscar eddigi szellemiségét, és a díj üzenetét. 

Kedden a nagy változások mellett a filmakadémia vezetőjéről is szavaztak. A döntésük értelmében John Bailey operatőr-filmrendezőt folytathatja a munkáját az elnöki pozícióban. Bailey immár tizenöt éve tagja az akadémiának, tavaly kérték fel az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól. Az ismétlő elnök olyan filmekről ismert, mint a Lesz ez még így se! és az Idétlen időkig.

Idén márciusban nyomozás indult ellene szexuális zaklatás gyanújával, ám a filmakadémia nem sokkal később közölte, az elnököt tisztázták minden vád alól.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás