promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]A groteszk történet a 8 éves Tildáról szól, akinek szürreális emlékképeiből családjának titkokkal teli múltja tárul fel. Vágy és valóság keveredik ebben a mesében, ahol a karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. 
Szerettem volna filmet készíteni az érzelmi kiszolgáltatottságról, több nézőpontból is bemutatva a témát. A családban betöltött szerepek dinamikus változása, ezen belül a nő helyzetének egy konfliktuson keresztül bemutatott átalakulása és annak hatásai érdekeltek 
– mondta Traub Viktória az alkotásáról. 

A Médiatanács média mecenatúra programjának támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilm az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztiválon és az amerikai California Women’s Film Festivalon is megnyerte a legjobb animáció díját. De az alkotás szerepelt már Csehország, Horvátország, Portugália, Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Brazília, Mexikó és a neves Annecy filmfesztiválján is.

A java viszont még hátravan: a filmet az augusztus 2. és 19. között zajló Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál és a szeptemberi kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta versenyébe. Azok a filmek, amelyek a melbourne-i seregszemle programjában szerepelnek nevezhetők a jövő évi Oscar-díjra. A Sellők és rinocéroszok váratóan ősztől lesz látható a hazai mozikban.

Magyar animáció eddig egyszer nyert Oscar-díjat, Rofusz Ferenc A légy című alkotása 1981-ben nyerte el az Amerikai Filmakadémia díját. A háromperces filmben egy légy véletlenül betéved egy lakásba. Menekülnie kell, küzdeni az életéért, mert egy légycsapóval próbálnak az életére törni a lakók. Az ádáz küzdelmet a légy szemszögéből követhetjük végig. 

A film forgatókönyve már 1976-ban elkészült, de akkor a Művészeti Tanács nem engedélyezte a forgatást, mert abban a változatban a legyet nem csapták volna agyon, csak belerepült volna üldözője szemébe, és elszállt volna. A kulturális vezetés azonban nem nézte jó szemmel ezt a befejezést. Végül Hankiss Elemér, a Pannónia akkori dramaturgja többszöri próbálkozásra elérte, hogy elfogadják Rofusz filmtervét. 

A rövidfilm háttéranimációs technikával készült, Rofusz két év alatt közel 3600 rajzot készített a filmhez. Természetesen Rofusz nem utazhatott el a díjkiosztóra, helyette a Hungarofilm vezérigazgatóját delegálták. A filmakadémia hamar rájött a személycserére, így visszakérték a szobrocskát, amit a rendező végül hónapokkal később vehetett át személyesen az Egyesült Államokban.

2007-ben M. Tóth Géza Maestro című ötperces opusát is jelölték Oscarra, de ez végül nem kapta meg a világ legjobb animációjának járó elismerést. 

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás