promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt Orbán József, a 100 Folk Celsius énekese
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hosszú, súlyos betegség után, 70 esztendős korában elhunyt Orbán József, a 100 Folk Celsius énekes-gitárosa – jelentette be Littvay Imre, a zenekar vezetője.

Orbán József 1943. március 1-jén született Pinkamindszenten. 1976 nyarán Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral alapították meg a 100 Folk Celsiust, amelynek Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt. Első lemezük 1982-ben jelent meg, és 70 ezer eladott példánnyal szinte egyből aranyelmez lett. Az igazi áttörést a két év múlva kiadott gyereklemez, a Paff, a bűvös sárkány hozta meg, amelyből 300 ezer darab fogyott (platinalemez), és országszerte ismertté tette az együttes nevét. Az 1986-os Nagy ho-ho horgász ismét hatalmas sikert aratott, és egyben végleg eldöntötte a zenekar sorsát: gyermeklemezek előadójaként kerültek be a köztudatba. 1988-ban megkapták a magyar hanglemez-kiadók eMeRTon díját, az 1991-es Miki manó meséi című munkájuk pedig ismét platinalemez lett.

A zenekar pályafutása alatt főként country- és bluegrassdalokat írt. Különös, hogy miközben itthon szinte kizárólag a gyerekdalaik miatt ismertek, az együttes Amerikában sikeres country-zenekarként turnézott.

Orbán József tavaly októberben került kórházba, és idén januárban beszélt először nyilvánosan a betegségéről: rosszindulatú tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Februárban Hajdú Péter tévéműsorában a zenész elárulta, a daganat összezsugorodott a kezelések hatására. Nyár elején a pletykalapok már arról írtak, hogy a színész a gyógyulás útjára lépett, de még hosszú küzdelem vár rá.
Nagyon szeretnék már újra teljes, önálló életet élni, és énekelni a közönségnek

– fogalmazott a Lokál című lapnak Orbán József júniusban.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás