promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Kérem, segítsenek, leszúrtak. Az erdőszéli úton bicikliző nő először csak egy vékony, elhaló hangot hallott, majd ahogy közelebb ért, észrevette, hogy egy kislány kúszik felé a fűben. A 12 éves Payton Leutner addigra már rengeteg vért vesztett, mire a mentők megérkeztek, kis híján elvérzett, de az orvosoknak sikerült megmentenie az életét.

A Wisconsin állambeli Waukesha városát ledöbbentette a hír, és az első sokkot gyorsan követte a második: a nyomozás során kiderült, a lányt két vele egykorú barátnője csalta el az erdőbe, ahol késekkel nekiestek, szúrták, ahol érték. A tettesek elárulták, hogy Slenderman parancsára cselekedtek. Tizenkilenc késszúrásuk a közösségen és az egész online társadalmon mély sebeket ejtett: (újra) rádöbbentette a közvéleményt az internet sötét oldalának veszélyeire.

A Slenderman (nyúlánk ember) egy creepypasta, vagyis internetes horrortörténet, egy fiktív lény, amely döbbenetes hatékonysággal hódította meg a közönséget. Az ijesztő alakot egy Photoshop-pályázatra alkotta meg 2009-ben a Something Awful (Valami rettenetes) nevű internetes fórum egyik tagja. A felhívás szerint hétköznapi fényképekből kellett létrehozni természetfeletti jelenségeket, így bukkant fel egy átlagos fekete-fehér fotón, gyerekek gyűrűjében Slenderman, a csápszerű végtagjait öltönybe bújtató, arc nélküli ember.

A lény nem előzmény nélkül, alkotója H. P. Lovecraft, William S. Burroughs és Stephen King műveiből is merített ihletet, a Slenderman azonban hamar megszabadult teremtőjétől, és „életre kelt”. Egyre-másra bukkantak fel az újabb történetek a szörnyetegről, aki a gyermekek közelébe férkőzik, befészkeli magát az agyukba, megfosztja a tudatuktól és szörnyű dolgokra bírja rá őket. Az internetes fikció gyorsan nagyon is valóságos eseteket szült: a 2014-es waukeshai eset mellett több öngyilkosságot, gyújtogatást, és késes támadást is a nyúlánk ember számlájára írnak.


Az HBO épp egy éve mutatta be Beware the Slenderman (Óvakodj a Slendermantől) című dokumentumfilmjét, amelyben igyekeztek feltárni a lény hátterét, megfejteni a népszerűsége okait, és bemutatni a mítosz nyugtalanító következményeit.

Munkájuk azonban úgy tűnik, eredménytelen volt, hiszen idén a rejtélyes szörny visszatér, és nagyobb nyilvánosságot kap, mind korábban bármikor: a Sony Pictures jóvoltából elkészült a Slender Man című horrorfilm. Rendezője az Örökké tudom, mint tettél tavaly nyáron című, egyből videóra készített, és méltán elfeledett művet, és a szintén nem sokra értékelt Vesztesek bosszúját (The Losers) jegyző Sylvain White.

Az év elején bemutatott első előzetes alapján nem lehetett kétségünk, a film az ezerszer látott horrorklisék gyűjteménye. Ennek ellenére a valós esetre tett több utalás is – mint az erdőből előbukkanó, véres ruhájú kislány, és az öngyilkosságot elkövető kamaszok – túl erősnek tűnt.

Így gondolta ezt a waukeshai késelés egyik elkövetőjének apja is, aki az AP hírügynökségnek tett januári nyilatkozatában élesen bírálta a Slender Mant. „Abszurd, hogy valaki egy ilyen filmet akar készíteni – hangsúlyozta Bill Weier. – Ezzel csak megpróbálnak eladhatóvá tenni egy tragédiát. Nem vagyok meglepve, de úgy gondolom, hogy ez undorító.”

A most bemutatott új előzetes nagy előnye, hogy talán valamiféle elmozdulást jelez a valós történetektől a fikció felé. Ettől még persze kérdés, hogy a felejthető életművet építő Sylvain White vajon mit kezd a kényes sztorival, ahogy az is, hogy vajon szükségünk van-e egy olyan mém feltámasztására, amely az elmúlt években szerencsésen eltűnt az internetes folklórból.

A filmet augusztus 10-én mutatják be Amerikában, a magyar mozikban augusztus 23-tól láthatjuk (Az ismeretlen rém címen).

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás