promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]David Zindel idén februárban adott be keresetet, amellyel azt szerette volna elérni, hogy a bíróság mondja ki: Guillermo del Toro mexikói rendező A víz érintése című filmjéhez ellopta apja, Paul Zindel 1969-es, Let Me Hear Your Whisper című darabjának jelentős részét. Nem járt sikerrel, az ügyben eljáró bíró elutasította a beadványt, így nem lesz per a dologból.

A hivatalos indoklás szerint, a két mű között lényegi azonosság nem fedezhető fel, a közös pontok pedig túl általánosak ahhoz, hogy azok miatt plágiumot lehessen megállapítani. Vagyis a bíróság álláspontja szerint Guillermo del Toro nem lopott.

„Annak ellenére, hogy a két mű alaphelyzete megegyezik, vagyis egy tudományos laboratórium munkatársa elhatározza, hogy kiszabadítja az ott fogva tartott különleges lényt, nem vádolhatjuk plágiummal A víz érintését, hiszen ez a koncepció túlságosan is általános – fejtette ki Percy Anderson bíró. – És a kiinduló szituáción túl is felfedezhetők hasonlóságok, mint például, hogy a takarítónő igyekszik megszöktetni a lényt, hogy a kísérletek célja katonai, vagy hogy a két főhős a szennyestároló kocsit használja a szökéshez, ám ezek is kellően általános elemek ahhoz, hogy kizárólagos védelmet kapjanak, vagyis ne lehessen újra felhasználni őket.”

A hasonlóságoknál sokkal fontosabbak a különbségek – hangsúlyozta indoklásában a bíró. A víz érintése témája a barátság és a szerelem hatalma, a valószínűtlen lelkitársak egymásra találása, a másságot kevéssé toleráló társadalom, a rasszizmus, a szexuális identitás miatti megbélyegzés és a mérgező hímsovinizmus.

Míg a 1969-es darab az individuum konformizmus fölött aratott győzelmére koncentrál, arra, hogy a lehetetlent csak nyílt szívvel győzhetjük le, és hogy ki kell állnunk az igazunkért, még akkor is, ha világ szerint mi vagyunk tévedésben. Percy Anderson szerint pedig mindezek köszönőviszonyban sincsenek egymással.

A keresetet David Zindel tíz nappal az Oscar-díjátadó ünnepség előtt nyújtotta be. Sokak szerint azért, hogy a per lehetőségével befolyásolva az Amerikai Filmakadémia tagjait, rontsa A víz érintése esélyeit. Ez nem jött be, hiszen az alkotás végül négy aranyszobrot vihetett haza, közte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést.

Miután Zindel jogi útra terelte az ügyet, megszólalt del Toro is, és azt mondta, a vízi lényt megszöktető takarítónő ötlete Daniel Kraus producer fejéből pattant ki. 2011-ben mesélte el a sztorit a rendezőnek, aki egyből rávetette magát a filmötletre, mert régóta szeretett volna megalkotni egy hasonló történetet.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás