promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Frank Herbert legendás regényciklusának első részéből 1984-ben még David Lynch forgatott mozifilmet Kyle MacLachlan, Max von Sydow, Sean Young, Patrick Stewart és Sting főszereplésével. A film akkor 30 millió dolláros bevételével elég nagyot bukott, ráadásul a kritikusok sem rajongtak érte. Azóta Lynch rendezése ugyan kultuszfilmmé vált, de mint sok más ilyen történet esetében, ennek is kijár már egy jó kis remake.

Már régóta lehet tudni, hogy a Dűne új adaptációját a Sciario – A bérgyilkost, az Érkezést és a Szárnyas fejvadász 2049-et is rendező Denis Villeneuve fogja elkészíteni. Az új Dűne forgatókönyvét pedig az az Eric Roth jegyzi, aki több mint két évtizede Oscar-díjat nyert a Forrest Gumpért. De ő írta A suttogó, A bennfentes, a München és a Benjamin Button különös élete szkriptjét is.

Az Omega Underground értesülései szerint, a jövőben, egy sivatagbolygón játszódó Dűnét Villeneuve nem Hollywoodban, hanem Budapesten, az Origo Filmstúdióban forgatná jövő februártól. A Dűn filmes jogai a Legendary Picturesnél vannak, a pletykák szerint a stúdió pedig nem csak egy filmre tervez Denis Villeneuve-vel. A rendező élete projektjének nevezte a Dűne megfilmesítését, nem titkolt célja pedig az, hogy egy új mozis univerzumot építsen fel, olyat, ami méltó ellenfele lehet a Star Warsnak.

Frank Herbert 1965-ben megjelent sci-fije tízezer év múlva játszódik, amikor az emberiség már meghódította a galaxist. A fejlett technika ellenére szinte középkori feudális rend uralkodik ebben az Univerzumban, ahol az egyes bolygókat irányító uralkodóházak csupán hűbéresei a Császárnak, aki viszont a titokzatos Liga és a még titokzatosabb Navigátorok bábja. A legértékesebb dolog a fűszer, más néven a melanzs, ami tudattágító hatású, meghosszabbítja életet, de rabjává is teszi használóit. A fűszert mesterségesen nem lehet előállítani, csak egyetlen bolygón, a sivatagos és óriási homokférgekkel teli Arrakison, vagy ahogy az itt élők hívják, a Dűnén, lehet kitermelni. A bolygó feletti uralom az Univerzum feletti hatalmat is jelenti, ezért megindul a küzdelem a két ősi ellenség, az Atreides- és Harkonnen-ház között a Dűne birtoklásáért.

Ha Villeneuve tényleg nagyban gondolkodik akkor a Herbert által írt további történetek – A Dűne messiása, a Dűne gyermekei, A Dűne istencsászára, a Dűne eretnekjei és Dűne káptalanház – is életre kelhetnek majd. (son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás