promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]A tizenkét gyerekből álló focicsapat és edzőjük június 23-án esett csapdába az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangban. A járatokat víz árasztotta el, így a befelé még száraz lábbal megjárt utak kifelé lezárultak, a csapat a mélyben rekedt. A mentést a folyamatos esőzés nehezítette, a kutató csapatok eleinte nem is találták a gyerekek nyomát, félő volt, hogy mire rájuk akadnak, már késő lesz. Végül kilenc nap elteltével két búvárnak sikerült megtalálni őket, így elindult az ötletelés, hogyan lehetne kihozni a 11 és 16 év közötti fiúkat, akiknek nagy része nem hogy a búvárkodásban nem járatos, de úszni sem tud.

Márpedig a járatokban áll a víz, egy ponton ráadásul olyan szűk résen kell átbújni, ahol a háton viselt oxigénpalack nem fér át, így azt rövid időre le kell venni. Felmerült, hogy keresztül fúrják a hegyet, mint a 2010-es chilei barlangi mentés során, amikor a mélyben rekedt bányászokat a sziklába vájt lyukon át hozták a felszínre. Ez esetben azonban több száz méternyi alagutat kellett volna fúrni, ami szinte lehetetlen küldetésnek tűnt. A másik lehetőség az volt, hogy megvárják, amíg leapad a vízszint, ám ez a monszun időszakban, az egymást váltó hatalmas viharok közepette szintén nem bizonyult jó megoldásnak, így maradt a búvár mentés. A hegyről lezúduló esővíz miatt azonban sietniük kellett, hiszen félő volt, hogy a járatok teljesen megtelnek.

thai

A mentőcsapatok végül három fordulóban épségben kihozták az összes gyereket és az edzőjüket is, mindannyian kórházba kerültek, ahol megfigyelés alatt tartják őket.

A mentés közben azonban egy önkéntes búvár életét vesztette. Kifelé tartott a barlangból, amikor elfogyott az oxigénje, és már nem érte el a kijáratot.

Kis híján a mentés egésze tragédiába fordult, hiszen amint az utolsó gyereket is szerencsésen kihozták, elromlott az a szivattyú, ami megfelelő szinten tartotta a barlangban vizet, amely így gyorsan emelkedni kezdett. A gyerekek már nem voltak bent, a mentőalakulat csaknem 100 tagja azonban még igen, ők fejvesztve, a mentéshez használt eszközöket hátrahagyva menekültek ki, végül mindenki szerencsésen kijutott. 

A Pure Flix Entertainment nevű produkciós cég egyik vezetője, Michael Scott a helyszínen követte végig a mentőakciót, és amint mindenki biztonságban kijött a barlangból, bejelentette, hogy megszerezték a történet megfilmesítési jogát. Az év felét Thaiföldön töltő amerikai producer önkéntesként személyesen is részt vett a mentés körüli munkálatokban. Elmondta, nagyon mélyen érintette az eset, különösen azért, mert a mentés közben elhunyt búvár a felesége gyermekkori barátja volt. „Úgy tekintünk a készülő filmre, mint egy alkotásra, amely milliókat inspirálhat világszerte” – fogalmazott Scott.  

David A.R. White, a Pure Flix másik irányítója a Wall Street Journalnak elmondta, már keresik a színészeket, az írókat és a befektetőket a filmhez. Hozzátette, több megkeresést kaptak az elmúlt napokban, köztük thai befektetők is szívesen beszállnának a produkcióba. „Ez egy rendkívül érzékeny történet, mi pedig nem a gyerekek megpróbáltatásaiból akarunk pénzt csinálni, hanem mindazok dicsőségét hirdetnénk, akik részt vettek a mentésben” – hangsúlyozta White.

A Pure Flix elsősorban a vallási alapú, keresztény filmjeiről ismert. Leghíresebb produkciójuk a 2014-es God's Not Dead.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás