promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Templomos jelek borítják az Oreo kekszet, de mit jelentenek pontosan?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dan Brown-regénybe illő az Oreo keksz templomos rejtélye.

Az Oreo keksz a világ egyik legnépszerűbb édessége, amit 1912-ben a manhattani Chelsea-ben található National Biscuit Company kezdett el gyártani, de egyáltalán nem eredeti öltet alapján. Ugyanis az Oreo a Hydrox keksz utánzataként került forgalomba, amit már 1908-ban piacra dobtak. Ennek ellenére mégis az Oreót ismerik világszerte, míg a Hydrox-ról a legtöbben azt sem tudják, hogy mi fán terem.

Az Oreóval kapcsolatban nagyon sok rejtély létezik: már magára a nevére sincs egyértelmű magyarázat. Egyesek úgy vélik, hogy a két O betű a keksz formáját jelzi, míg a két O közötti RE a krémre utal, ami angolul nyer csak értelmet: cREam. Bár vannak még olyan teóriák, miszerint a keksz elnevezését a francia d'or (magyarul: arany) szó inspirálta, mások szerint pedig a görög oros szóból ered, ami hegyet jelent.

Persze ezek mind csak feltételezések, találgatások, az Oreo nevére ugyanúgy nincs magyarázat, mint a rejtélyes jelekre, amik a keksz felületét borítják. Az összeesküvés-elméleteket gyártók szerint templomos lovagrendi vagy szabadkőműves jelek lehetnek a kekszen, az egyik ilyen a kettős kereszt, vagyis a lotaringiai kereszt, ami ugyan eredetileg a bizánci birodalomban, a 6. században jelent meg, mint politikai jelvény, de később vallási tárgyakra is rátették. Sokan inkább a 12. századi francia-porosz háborúból ismerik, mint a "Felszabadítás keresztje".

Mint tudjuk, a kettős kereszt felső, vízszintes szára rövidebb, mint az alsó. Ezt a Jézus Krisztus keresztjére erősített táblával szokták magyarázni, amin az I.N.R.I., vagyis a Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (magyarul: Názáreti Jézus, a zsidók királya) felirat állt, de ezt persze semmi sem igazolja, ahogy azt sem, hogy a kekszet gyártó cég valóban templomos jeleket rakott volna az édességébe.

A másik ilyen alakzat a templomos keresztre hasonlító alakzat, amit sokan egyébként négylevelű lóherének is szoktak nézni. Ezek mellett ott van az a 12 kis vonal, ami a kekszek szélén található: ezeket 12 gyűrűvel, a 12 apostollal, vagy azzal szokták magyarázni az elméletgyártók, hogy a templomos lovagrend 1118-ban, vagyis a 12. században alakult meg.

(Kép: Facebook)

Mindezek persze csak teóriák, nem tények. Az viszont valóban igaz, hogy az Oreo krémjének annak idején teljesen más íze volt, mint most, ugyanis kezdetben még disznózsírt tettek bele, csak később cserélték ki hidrogenizált, majd egészségesebb, nem hidrogenizált növényi olajra. Ezt a módosítást egyébként az édességet gyártó Nabisco egyik vezető élelmiszertudósának, Sam Porcello-nak köszönhetjük, aki később megkapta a Mr. Oreo becenevet. Így aztán az Oreót bátran fogyaszhatják a vegánok is, hiszen egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű hozzávalót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás