Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rátaláltak Mátyás király csontjaira? 900 ember maradványaira bukkantak, köztük lehet a reneszánsz magyar uralkodó is

Rátaláltak Mátyás király csontjaira? 900 ember maradványaira bukkantak, köztük lehet a reneszánsz magyar uralkodó is

Tech & Tudomány

Rátaláltak Mátyás király csontjaira? 900 ember maradványaira bukkantak, köztük lehet a reneszánsz magyar uralkodó is

Tech & Tudomány

Kazár Zalán Kristóf 07:37

Az ikonikus magyar uralkodó, Mátyás király 1490. április 6-án hunyt el, földi maradványait azonban sosem azonosították. Ez idáig. 

Hunyadi Mátyás, az igazságos 1458. január 24-től egészen a halála napjáig uralkodott. Közmegbecsülésnek örvendő, emberséges természetű királyunk volt. A mai napig úgy tudjuk, hogy Székesfehérvárott, a Szent István-székesegyházban helyezték végső nyugalomra, azonban a csontjait, testének maradványait eddig még nem sikerült azonosítani. Mátyás halálát rejtélyek övezik, a legnépszerűbb elmélet szerint utolsó éveiben jelentősen megromlott az egészségügyi állapota és végül agyvérzésben hunyt el, de akadnak olyan teóriák is, miszerint Beatrix, a felesége mérgezte meg. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz. 

Már 2021-ben is érkeztek hírek arról, hogy a székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő csontkamrában temérdek emberi maradványra leltek, viszont több mint 550 feltérképezetlen csontból kell mintát venniük a kutatóknak. Tudományos konszenzus van arról viszont, hogy a csontok között a legendás magyar uralkodó földi maradványai is megtalálhatóak. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének elmondása szerint a fehérvári osszáriumban kb. 900 csontot őriznek, amelyeknek a DNS-eit és örökítőanyagát vizsgálják, egyes maradványok esetében feltérképezték a teljes genetikai állományt is. A maradék leletek esetében arra számítanak a kutatók, hogy meg fogják találni Mátyás királyunk maradványait. 

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.

Világviszonylatban is gyorsnak számít a DNS genetikai információinak meghatározása. Azt nem tudjuk, mikor bukkanunk Mátyás földi maradványaira, lehet, hogy már a második csont vizsgálatakor, de megeshet, hogy a 400. csontváz esetében"

- idézi a minisztert a Ripost

Mondanunk sem kell, óriási felfedezés lenne az egyik legmeghatározóbb uralkodónk csontjainak fellelése. Az azonosítási folyamatról megtekinthetsz egy érdekfeszítő videót alább. 

Borítókép: YouTube.com/Harckocsi1988Film (thumbnail)