promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is akarták megtalálni a Titanic roncsait, igazából sokkal titkosabb dolgokat kerestek a tenger mélyén?
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglehetősen izgalmas és szövevényes sztori a legendás Titanic roncsának megtalálása.

A Titanic már több mint egy évszázada tartja lázban a fantáziánkat, egy olyan emberi alapképzelés szimbóluma lett a hajó elsüllyedése, amely a természetet állítja szembe az ember teremtő munkájával, és legyőzhetetlenségébe vetett hitével. Nem véletlen, hogy az efféle témákra mindig fogékony James Cameron le is csapott a történetre, majd a század legvégén elkészítette a világ egyik leglátványosabb filmjét a csodálatos Leonardo DiCaprio főszereplésével.

A film részben arról is szól, hogy a roncsot kutatják a tenger alján. De – mint utóbb kiderült – már az is megérne egy külön filmet, hogy valójában mikor találták meg először a gigamonstrum roncsait a tenger mélyén. 

1985-öt írtunk, amikor Robert Ballard küldetésre indult. Hivatalosan, a papírok szerint a Titanicot kereste, de küldetésének igazi célja két amerikai atomtengeralattjáró megtalálása volt. De a küldetés fedősztorijának nagyon jól jött a Titanic, mivel az is azon a helyen süllyedt el, ahol a tengeralattjárókat keresték. És lehet, ha nincs ez a titkos küldetés, soem találják meg a Titanic roncsait.

A sztoriban az a furcsa, hogy Ballard amúgy korábban, még a nyolcvanas évek elején azért ment el a haditengerészethez, hogy a Titanicot szeretné megtalálni, csak egy nagyon sok pénzbe kerülő, robotizált technológia segítségével, amelyhez támogatást gyűjtött. A hadsereg támogatta ezt a technológiát, csakhogy ők ezzel a tengeralattjárókat akarták megtalálni, szóval egy ilyen küldetést preferáltak.

Ballard később azonban arra engedélyt kapott, hogy ha marad ideje a küldetés során, megkeresheti a Titanicot is. Végül sikerrel járt, a tengeralattjárók mellett megtalálta a világ lehíresebb utasszállítójának roncsait is.

2021-ben amúgy így nézett ki a roncs a víz alatt:

(via Rakéta)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás