Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A végítélet napját hozhatja el a villámgyorsan olvadó antarktiszi gleccser

A végítélet napját hozhatja el a villámgyorsan olvadó antarktiszi gleccser

Tech & Tudomány

A végítélet napját hozhatja el a villámgyorsan olvadó antarktiszi gleccser

Tech & Tudomány

Promotions 14:14

Lesznek még durva következményei a klímaváltozásnak.

A Föld édesvízkészlete meglepően kicsi, ráadásul ennek a 87 százaléka fagyott állapotban található. Szinte majdnem az egész (egészen pontosan 90 százaléka) a távoli Antarktiszon van, és ha mind elolvadna, az 60–70 méterrel növelné meg a tengerek, óceánok vízszintjét.

Egy ilyesfajta katasztrófától még messze állunk, de gondot jelent, hogy a Déli-sarkvidék egyik legnagyobb gleccsere az utóbbi 5500 évet tekintve a leggyorsabb mértékben kezdett el olvadni. Ha fokozatosan beleolvad a körülötte lévő tengerbe, az bő 3 méterrel is képes lehet megemelni a vízszintet a következő évszázadokban, veszélybe sodorva akár New Yorkot és az összes többi part menti települést.

A Nagy-Britannia méretű, 192 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Thwaites-gleccser a Végítélet-gleccser becenevet kapta, a fentiek alapján tehát nem véletlenül. Jelenleg 4 kilométer vastag a hó- és jégrétege, ami a globális felmelegedés következtében egyre fogyatkozik.

Ha mindez még nem lenne elég, ott van mellette a Florida méretű Pine Island-gleccser, amelynek szintén folyamatosan romlik az állapota. Ha ez a gigászi páros egymással versengve kezd olvadni, az beláthatatlan következményekkel járhat Földünkre nézve.

Angol és amerikai kutatók tengeri kagylók maradványait és pingvincsontokat vizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a nyugat-antarktiszi gleccserek évezredek óta nem voltak ilyen cudar állapotban.

Az olvadás, visszavonulás folyamata az utóbbi 30 évben gyorsult fel igazán, addig a képződmények viszonylag stabil állapotban voltak. Megoldás persze nincs: ha továbbra sem leszünk képesek megbirkózni a klímaváltozással, akkor a természet ezerféle módon fogja mindezt megbosszulni rajtunk.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria