Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A NASA ámulatba ejtő felvételeket közölt a Marsról, így még nem láthattuk a vörös bolygót

A NASA ámulatba ejtő felvételeket közölt a Marsról, így még nem láthattuk a vörös bolygót

Tech & Tudomány

A NASA ámulatba ejtő felvételeket közölt a Marsról, így még nem láthattuk a vörös bolygót

Tech & Tudomány

Baranyecz János 10:10

A NASA-nak köszönhetően igazán különleges képeken csodálhatjuk meg a Marsot.

A világűr rejtelmei mindig is bizsergető kíváncsiságot keltettek az emberekben, hiszen a nagy, rideg sötétség rengeteg kérdést vet fel bennünk, és csak nehezen tudunk rá érthető, kielégítő válaszokat kapni – sőt, a megkapott válaszok is a legtöbbször csak még több kérdést eredményeznek, így a végtelenségig vizsgálgathatjuk az égitestek és a közöttük lévő tér kapcsolatát.

A NASA már hosszú évtizedek óta azon van, hogy különböző tudományos módszerekkel lerántsa a leplet a világűr és a naprendszerünk bolygóinak, égitestjeinek titkairól. 1969-ben sikerült meghódítanunk a Holdat, de az utóbbi években máshova került a hangsúly: jelenleg a Mars az, ami talán leginkább foglalkoztatja a tudósokat és az embereket, hiszen még Elon Musk is itt képzeli el a fajunk jövőjét.

A NASA most elképesztő felvételeket közölt a vörös bolygóról a Marsi Felderítő Orbiter (MRO) fedélzetén található Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) nevezetű eszközének köszönhetően, ami képes olyan képeket készíteni, amik megmutatják, hogy az égitest felszínén milyen lényeges ásványi anyagok vannak – ráadásul színekkel megkülönböztetve.

Az 5,6 megapixeles fotókból álló Marstérkép összesen 51 ezer felvételből készült, és minden egyes „csík” a vörös bolygó egy 540x10 kilométeres felületét fedi le, így állítólag már sikerült a Mars 86 százalékát feltérképezni ilyen módon – ez pedig természetesen hatalmas teljesítmény.

Egészen csodálatos így látni a Marsot, hiszen a CRISM-nek hála nemcsak hihetetlenül fontos adatokkal gazdagodtunk, hanem pár ámulatba ejtő képpel is, amiket itt lehet megtekinteni a folyton izgalmas információkkal szolgáló NASA jóvoltából:

Borítókép: Illusztráció / Profimedia