promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lerohanták Oroszországot – elsőszámú célpont lett
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oroszország hivatalosan is elsőszámú célpont lett.

Korábban a kibertámadások általában elkerülték Oroszországot, azonban az Ukrajna elleni háború kitörése óta jelentősen megnőttek az oroszok ellen indított kibertámadások; mondhatni, hogy a hackerek elsőszámú és legkedveltebb célpontjává vált. A biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET elemzése szerint a háború kezdete óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma, amelyek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be.

A társaság szerint a háborúban a spam és az adathalász fenyegetések is megjelentek. Közvetlenül a február 24-i események után a csalók elkezdték kihasználni az Ukrajnát támogatni próbáló embereket, fiktív jótékonysági szervezetek és adománygyűjtő akciók által. Az ESET adatai már az invázió első napján a spamek nagymértékű megugrását mutatták.

Márciusban és áprilisban már tömeges tömeges spam-kampányokat indítottak Microsoft Word dokumentumok felhasználásával, ami miatt az észlelések száma 113-szorosára emelkedett 2022 első harmadában. Az Emotet (az egyik legköltségesebb és legpusztítóbb kártevő, ami elsősorban a banki szektort célozza) kampányai megjelentek az e-mail fenyegetések között is - ezek 2022 első harmadában 37 százalékos emelkedést mutattak. Most megjelentek az Emotet új változatai: ezek különböző, letölthető modulok révén okoznak kárt - a banki adatok ellopása mellett szinte bármilyen más káros tevékenységre is alkalmasak, például zsarolóvírus telepítésére.

Hozzá kell tenni, hogy a kiberbiztonsági vállalat telemetriai mérései számos más, az orosz-ukrán háborúhoz nem kapcsolódó fenyegetést is észleltek. Az ESET kutatói megerősítették, hogy az Emotet a tavalyi törlési kísérletek után újra felbukkant. Működtetői az év első harmadában több spamkampányt indítottak, és támadási kísérleteik több mint százszorosára nőttek.

A vállalat megjegyezte, hogy valószínűleg ezek a kampányok az utolsók voltak ebből a fajtából, hiszen a Microsoft nemrég úgy döntött, hogy az Office programokban alapértelmezés szerint letiltja az internetről elérhető makrókat. A változás után az Emotet üzemeltetői más támadási módokat kezdtek tesztelni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás