Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hátborzongató dolog történt a Marson, még a NASA is csak szűkszavúan nyilatkozott

Hátborzongató dolog történt a Marson, még a NASA is csak szűkszavúan nyilatkozott

Tech & Tudomány

Hátborzongató dolog történt a Marson, még a NASA is csak szűkszavúan nyilatkozott

Tech & Tudomány

Promotions 04:34

A vörös bolygón fura jelenségre figyeltek fel.

Az utóbbi időben a Marsról a Perseverance marsjáró rendkívül sok érdekes információt küldött haza a Földre, így pedig a Mars és a NASA a figyelem középpontjában van már jó pár hónapja. A kisbusz méretű kutatórobot a történelmi küldetés során még hangfelvételeket is küldött a NASA tudósainak. Többek között a Perseverance érdeme az is, hogy kiderült, a Jezero-kráter helyén valószínűleg egy tó lehetett, sőt, olyan, rejtélyes köveket is talált a marsjáró, amelyeket egy áradás mozdíthatott ki a helyükről.

Ebből az derült ki, hogy simán meglehet, a Mars felszínét nagy mennyiségű víz borította egykor, így pedig a Perseverance lehet, hogy rövid időn belül egykori élet maradványaira bukkanhat.

A Mars most ismét egy hírrel jelentkezett, olyan dolog történt, amihez foghatóra még nem volt példa. Május 4-én egy 5-ös erősségű Mars-rengést regisztráltak ugyanis a szakértők. Ez pedig az eddigi legerősebb rengés, amelyet érzékeltünk a vörös bolygón. A korábbi rekord ugyanis 4,1-4,2 erősségű rengés volt. Ezt még 2021 augusztusában mérte a NASA InSight nevű szondája.

A szonda így 1222 nap alatt már 1313 ilyen jelenséget érzékelt. Az eddigi legnagyobb rengésről részleteket nem árult el egyelőre a NASA. A kutatók a jelensége kutatva azt megállapították amúgy már korábban, hogy a rengéseket a bolygó lehűlése okozza, mivel a kérgét törékenyebbé és repedezetté teszi.

(via HVG)

Borítókép: Profimedia-illusztráció