promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen ép, ősi Bibliát találtak az óceán fenekén? Valóságos csoda lenne!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Itt az igazság a kristályosodott könyvről, amely valóban fantasztikus módon keletkezett.

Az emberek vágynak a csodákra, különösen manapság, amikor világjárványok, háborúk keserítik meg a hétköznapjainkat. Ilyenkor könnyebben terjednek az álhírek is, kihasználva a rettegők jóhiszeműségét. Alighanem az ilyen sztorik közé tartozik az óceán fenekén talált, teljes épségben fennmaradt Biblia története is.

Régóta terjed egy fotó a weben, amely egy összekunkorodott lapú, jéggel borított, ám tökéletesen olvasható állapotú Szentírást ábrázol. Nem ez az egyetlen ilyen csodálatos tárgy, hiszen nagy katasztrófák (tűzvészek, hajótörések) helyszínén is találni véltek már ép Bibliát, Koránt, vagy más szent könyvet.

Az állítólag az óceán mélyéről felhozott könyv valójában nem onnan származik, sőt nem is a Szentírás. Egy német-angol szótár, amelyet 2014-ben egy kristályosodási kísérlet során használtak, aztán sokan felkapták, hogy csodaként jelenítsék meg – és aligha csalástól, inkább valamiféle vallásos buzgalomtól vezérelten.

A kristályosodás egy hétköznapi folyamat, olyan halmazállapot-változás, amely során a gőz egyből szilárddá válik. Ez zajlik le akkor is, amikor a leheletünkkel jégvirágot rajzolunk az ablaküvegre. A geológia pedig az oldatokból kiváló kristályok létrejöttét érti ezen a fogalmon.

A kísérlet végrehajtója az amerikai Catherine McEver volt, aki részletesen le is írta, hogyan zajlott le a kristályosodás. A könyvet egy üvegedénybe tette bele, aztán vizet forralt, és bórax segítségével szupertelített oldatot hozott létre (egy csészényi vízhez három teáskanálnyi vegyi anyagot keverve). Ebbe merítette a szótárt, és amikor azon már elég kristály vált ki, akkor kivette a folyadékból, és megszárította.

Nem isteni, hanem természeti csodáról van tehát szó, amely mostanában fake news-ként terjed a világhálón, és erre az összes média igyekszik felhívni a figyelmet. A hamis fotó a Snopes.com oldalon tekinthető meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás