promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Neked is gyakran fáj a fejed? Mutatunk 4 remek tippet, amit neurológusok ajánlanak ebben az esetben
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Akár stressz okozza, akár genetikai eredetű, a fejfájás gyakori állapot, ami bárkit érinthet, és a legjobb minél gyorsabban megszabadulni tőle.

A fejfájásnak tekinthető minden olyan fájdalom, ami a fejet, az arcot vagy a nyak felső részét érinti. A fejfájást„elsődlegesnek” nevezik, ha magában az agyban bekövetkező biológiai változásokból ered. Ezek közé tartozik a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás.

Világszerte az egyik legnagyobb problémaként tartják számon, a többség pedig nem is kezelteti, hiába tér nekik gyakran vissza. A neurológusok most adnak néhány tippet, ami segíthet, ha legközelebb fejfájástól szenvedsz.

Keress egy megnyugtató helyet

A csendes és pihentető környezet megteremtése gyakran az első lépés, amit egyes neurológusok javasolnak.

„Ha fáj a fejem, addig pihenek vagy fekszem, ameddig csak tudok, és ez nem függ a napszaktól” – mondta Faye Begeti, neurológus.

A migrén esetében ez egy csendes, sötét szoba kell, hogy legyen.

Találd meg a kiváltó okot

Érdemes megfigyelni, hogy mikor jelentkezik a fájdalom. Az ok megtalálása az első lépés a megszüntetésében. Ez lehet akármi, a számítógép, a stressz, de akár a vörös bor is. Az egyik leggyakoribb ok az alvászavar, ebben az esetben pedig az alvási ütemterv fontosabb, mint az alvásmennyisége.

Próbálj meg inni egy kis kávét

Nagyon fontos, hogy hidratálj, és igyál minél többet, de a kávéval is érdemes próbálkozni. Bár ellentmondásosnak tűnik, a koffein valóban gyógyír lehet a fejfájásra. A migrénes roham elleni küzdelemben az első lépés egy csésze kávé megivása, ezt követi egy pohár víz és a gyógyszerszedés.

A koffein az ereket szűkíti, és korlátozza a véráramlást az agy körül, ami enyhítheti a fájdalmat. Viszont a rendszeres kávéfogyasztás éppen az ellenkezőjét válthatja ki.

Egyél többször kevesebbet

A snackeket és az ételeket 5-6 részre kell osztani a nap folyamán. Ennek az az oka, hogy az alacsony vércukorszint súlyosbíthatja a fejfájást, valamint a migrénes tüneteket.

Bár néhány dolog segíthet, fontos tudni, hogy nem minden fejfájás oldható meg hasonló trükkökkel. Ha súlyosabb fájdalmat vagy tüneteket tapasztalsz, érdemes lehet felkeresni egy neurológust.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás