Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Elon Musk rakétája világkatasztrófát fog okozni? A Holddal való ütközés elkerülhetetlen!

Elon Musk rakétája világkatasztrófát fog okozni? A Holddal való ütközés elkerülhetetlen!

Tech & Tudomány

Elon Musk rakétája világkatasztrófát fog okozni? A Holddal való ütközés elkerülhetetlen!

Tech & Tudomány

Promotions 21:01

A szakértők szerint nemsokára becsapódik a rakéta a Holdba - azt is elárulták, hogy mi lesz a következménye.

Elon Musk-nak, a világ leggazdagabb emberének Falcon 9 nevű rakétáját a SpaceX vállalat lőtte fel 2015-ben Floridában, azonban azóta beszámíthatlanná vált működése. Hosszú évek után a szakértők a biztos Holddal való biztos ütközését jósolják. 

A hordozórakéta küldetésének a célja egy bolygóközi feladatot szolgált: az űridőjárás felfedezésére alkalmas műholdat elindítása volt a messzi végtelenségbe. 

Mint kiderült, a rakéta küldetésének első fele sikeresen lezárult, a műhold sikeresen útrakelt a Lagrange-pont irányába - ez a Holdnál négyszer messzebb, a Naphoz közelítő, gravitációsan semleges helyzetben helyezkedik el. Aztán történt egy kis probléma: a rakéta második fokozata csődött mondott. 

Ebben az időszakban már elhasználta üzemanyagának nagy részét, így a Föld légkörébe nem tudták visszahívni, de ami még nagyobb baj, hogy a Föld-Hold közötti gravitációs rendszerből sem tudott távozni.

„Így 2015 februárja óta egy kissé kaotikus pályát követett” 

- foglalta össze homályosan Eric Berger meteorológus.

Az űrkutatók szerint ez a rakéta már csak egy űrszemétnek számít a négy tonnájával. Hetek kérdése és 2,58 km/s sebességgel a Holdba fog ütközni. Bill Gray, kutató számításai március 4-re esnek, amikor az űrobjektum a Hold túlsó oldalába, az Egyenlítő közelében fog megsemmisülni. Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa erre ráerősített: a becsapódás valóban meg fog történni, de valószínűleg nem okoz majd semmi különöset a Holdra vagy Földre nézve.

Borítókép: Pixabay / Illusztráció