promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A száz éve tombolt spanyolnáthát is ránk szabadítják egy időkapszulából? Már csak ez kéne!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepően jó állapotban maradt fenn egy amerikai iskola 1919-ben földbe helyezett fémdoboza.

Bő egy évszázada, 1919-ben zárták le azt az időkapszulát az Illinois állambeli Rantoul település iskolájában, amelynek most a felnyitására készülnek. Egyetlen bibi van vele: éppen akkor tombolt a világban a spanyolnátha, amely összesen 30–50 millió áldozatot szedett,

többen haltak meg benne, mint az első világháborúban.

A betontömbbe helyezett időkapszula mindeddig háborítatlanul hevert a földben, a betonon szerepel az 1919-es évszám, valamint néhány fontos személy neve abból az időből. Senki nem tudja, mi van a lezárt fémdobozban, de néhányan attól tartanak, hogy a spanyolnátha vírusa is ott lehet, és talán életképes maradhatott.

Fotó: Myna Thompson School

Már tényleg csak ez hiányozna az emberiségnek, de erre azért kicsi az esély. Az iskola mindenesetre kikérte Rebecca Smith epidemiológus, az Illinois Egyetem járványszakértőjének véleményét arról, hogy tartaniuk kell-e a doboz tartalmától.

„Nem vettem túl komolyan, de azért megkérdeztem tőle, hogy benne lehet-e a spanyolnátha vírusa. A válasza szerencsére nemleges volt, és egy jó adag kiegészítő információval is ellátott a témában. Biztosított róla, hogy nem kaphatjuk el a betegséget”

– nyugtatott meg mindenkit az iskola felújítási munkálatait ellenőrző Scott Woods. Azt is elárulta, hogy a tudósok az egy évszázada elhunyt emberekben is megvizsgálták a spanyolnátha vírusát, sőt az alaszkai fagyott talajban is, de a kórokozó mindenhol elpusztult.

Illinois állam nagy hőingadozásokat mutató időjárása sem teszi lehetővé a vírus hosszú túlélését, szóval minimális az esély arra, hogy az időkapszula kinyitásával Pandóra szelencéjét szabadítanák a világra, mindenféle bajjal együtt.

Az mindenesetre meglepő, hogy a 102 éves fémdoboz milyen remek állapotban került elő a földből. Még decemberben biztosan kinyitják, hiszen mindenki egyre kíváncsibb a tartalmára. A fémdoboz tömegéből ítélve alighanem papírból készült dokumentumokat rejthet a belseje.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás