promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkerülhetetlen az ütközés: egy aszteroida közeleg a Föld felé, és ha a NASA akciója nem sikerül, akkor mindennek vége
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA űrszondájától függ az emberiség sorsa. Ha nem tudja eltéríteni a Dimorphos nevű aszteroidát, akkor a Földön elkezdődhet a visszaszámlálás.

A NASA most először bocsátott fel egy olyan űrszondát, ami szándékosan fog nekicsapódni a Dimorphos nevű aszteroidának, hogy az ütközés következtében elkerüljünk egy esetleges becsapódást. Ez lesz az első alkalom, hogy az ember változást okoz a Naprendszer egyik égitestjének dinamikájában, mindezt pedig a DART szonda segítségével fogja megtenni, ami közép-európai idő szerint szerdán reggel szállt fel a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX magán űripari cég Falcon-9 rakétájával.

A szonda 11 millió kilométert fog megtenni a következő 10 hónapban, majd várhatóan 2022 szeptemberének végén össze fog ütközni a Dimorphosszal. Ezzel a NASA élesben fogja tesztelni a világ első bolygóvédelmi rendszerét, ami aszteroidabecsapásoktól védené meg a Földet.

A kettős aszteroidarendszert 20 éve fedezték fel, ekkor kapta a Didymos nevet a nagyobbik, mintegy 800 méter átmérejű aszteroida, ami görögül ikret jelent. A körülötte keringő, nagyjából futballpályányi méretű hold kezdetben a Didymos b nevet viselte, csak később keresztelték át Dimorphos-ra. A két égitest jövő év szeptemberére viszonylag közel, 10,9 millió kilométerre lesz a Földtől.

Hogy sikeres lesz-e a NASA akciója, azt a LICIACube nevű olasz műszer fogja megmutatni, ami az ütközés előtt fog leválni a DART-ról, hogy felvehesse a történéseket.

A létfontosságú tesztelés során azért esett a Dimorphos-ra a választás, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidáékhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenteken a Földre.

A DART útnakindításáról az alábbi videóban láthattok látványos felvételeket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás