promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg használ a maszkviselés, vagy semmi értelme? Egy magyar virológus elárulta az igazságot!
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A pécsi virológuscsapat tagja, Kemenesi Gábor egy dél-koreai kutatás alapján azt állítja, hogy a maszkviselés jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget, főleg buszon.

Az utóbbi hónapokban volt időszak, mikor az országban szinte mindenki maszkot hordott, hogy ezzel csökkentsük a koronavírus terjedésének esélyét, és megvédjük magunkat, illetve másokat is a veszélytől. Az emberek folyamatosan panaszkodtak, hogy milyen kényelmetlenek a szájmaszkok (főleg akkor, ha egész nap viselni kell), ráadásul páran meg is kérdőjelezték a hatásosságukat, értelmüket – most egy magyar virológus elárulta, hogy valójában van-e értelme hordani maszkot, vagy sem.

„Dél-Koreában modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát. Külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva. Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93.5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint.

Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk »nagy cseppes« és »aeroszolos« ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja.

Elrugaszkodva a számoktól, a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan, gondoljunk itt a Svájci sajt modellre”

– írta Kemenesi Gábor.

Ezek alapján nem csupán van értelme, de egyenesen életeket is menthet a maszkviselés, hiszen jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy elkapjuk a koronavírust, vagy tudtunkon kívül átadjuk másnak a fertőzést – szóval úgy tűnik, hogy mindenképp érdemes maszkot hordani, ha nem akarjuk, hogy tovább tartson a sokak életét megkeserítő járványidőszak.

Itt lehet megtekinteni Kemenesi Gábor teljes bejegyzését:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás