promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatást gyakorolhatnak a vakcinák a spermákra? – Megérkezett a válasz!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók megnézték a térfogatot, a spermium-koncentrációt, valamint a spermiumok mozgásképességét.

Egyebek között a HVG is beszámolt róla, hogy izraeli kutatók megvizsgálták hogyan hatnak (vagy nem hatnak) az ondóra az mRNS-típusú oltások. Utóbbiakhoz sorolható a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája.

A kutatást a Miami Egyetem szervezte, 45, 18–50 éves (az átlagéletkor 28 év volt) önkéntes részvételével. A kiindulási időpontban, majd a követési időszakban vett ondómintáknál vizsgálták a térfogatot, a spermium-koncentrációt, a spermiumok mozgásképességét és az összes mozgásképes spermiumszámot.

A lap arról is beszámol, hogy a résztvevők két oltást kaptak, és tavaly december 17-e, illetve idén január 12-e között léptek be a vizsgálatba. A második mintájukat a második vakcina beadása után 70–86 nappal (középértékben 75 nappal) adták le. A vizsgálat idén április 24-én ért véget. A résztvevők közül 21-en (46,7%) Pfizer-, 24-en (53,3%) Moderna-vakcinát kaptak.

A végeredmény pedig nagyon megnyugtató lett, hiszen:

egyik ondóminta esetében sem mutatott statisztikailag jelentős eltérést az oltások után.

Az izraeli esetében is hasonló eredmény született: a szakemberek szerint a Pfizer-féle vakcina nem gyakorol káros hatást a hímivarsejtek minőségi mutatóira – tette hozzá a lap.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás