promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod melyik a harmadik legfényesebb égitest az égbolton? A NASA ide indítja az új misszióját
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bolygó nagyon régóta el van hanyagolva, de a NASA most két tudományos missziót is bejelentett.

Most azt is kérdezhetnénk, hogy mit nevezünk népiesen Esthajnalcsillagnak. A két legfényesebb égitestet az égbolton valószínűleg mindenki fel tudja sorolni gondolkodás nélkül. Az egyik ugyebár a Nap, a másik pedig a Hold. A bronzérmes helyett bizony nem más szerezte meg magának, mint a Vénusz.

A szomszédos bolygó légköre igen sűrű, melynek nagy része szén-dioxid, kisebb része nitrogén. Ezért is van az, hogy a nap fényének csupán 30 százalékát nyeli el, míg a maradék 70-et visszaveri. A Vénusz vagy az esti égbolton, vagy a reggeli égbolton látható, és szinte lehetetlen nem megtalálni, mivel ez a legfényesebb „csillagunk”.

A Vénusz nagyon el volt hanyagolva, mivel a NASA 30 éve nem indított tudományos missziót a bolygóra. Minden ugyebár a Marsról szólt mostanában, és hát pénz se volt annyi.

Most a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal egyenként 500 millió dollárt kapott két új tudományos misszióra, aminek a középpontjában a Vénusz áll.

Az Euronews beszámolója szerint DAVIMCI+ küldetés célja megtudni, hogy hogyan alakult ki a bolygó sűrű atmoszfériája. A kutatók arra is igyekeznek megtalálni a választ, hogy volt-e valaha óceán a bolygó felszínén.

Legutóbb a Magellán űrszonda járt a bolygón, aminek sikerült a Vénusz felszínének 98%-át feltérképeznie.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás