Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fény derült a miniatűr emberi fej rejtélyére

Fény derült a miniatűr emberi fej rejtélyére

Tech & Tudomány

Fény derült a miniatűr emberi fej rejtélyére

Tech & Tudomány

BV 14:14

Egy grúz egyetemen évtizedekig őriztek egy komor műtárgyat: a miniatűr emberi fejnek kinéző leletről sokáig nem lehetett tudni, hogy valódi-e. Nemrég azonban kiderült az igazság: a kulcstartó méretű fej valóban embertől származik, és nem hamisítvány. 

A maconi Mercer Egyetem kutatóinak tesztjei nemcsak azt bizonyították be, hogy a műtárgy valódi, hanem a pontos eredetére is sikerült fényt deríteni:

a halott testrészét minden bizonnyal egy amazóniai törzs harcosa vághatta le, aki trófeaként hordta magánál a rituális tárgyat körülbelül egy évszázaddal ezelőtt.

A műtárgy most visszakerült az Amazónia vidékére, Ecuadorba, ahonnan származik. 


nbcnews.com / Adam Kiefer

A helyi nyelveken „tsantsaként” emlegetett apró fejeket fáradságos ceremónia során zsugorították össze, amely során eltávolították a halott húsát és koponyáját, majd forró kövekkel és homokkal töltötték fel a fejet, amelynek a szétnyílásait és a száját varratokkal zárták be. A különös rituálét az amazóniai esőerdők északnyugati régiójában élő törzsek művelték, akik az ellenségeiket akarták elijeszteni a trófeaként összezsugorított fejekkel.

A zsugorított fejek a 19. században a nyugati világ egyes részein népszerű erekjékké és emléktárgyakká váltak, emiatt sok hamisítványt is készítettek belőlük, hogy kielégítsék az emberek igényeit. A hamisítványok közül néhányat temetőkben és hullaházakban nyugvó testekről távolították el illegálisan, ezért is kételkedtek sokáig a Mercer Egyetem kutatói a hozzájuk került lelet eredetiségében.

A kutatók különféle technikákkal, köztük számítógépes tomográfiával és CT-vizsgálattal is tanulmányozták a műtárgyat megalkotva a tsantsa háromdimenziós modelljét. A CT-vizsgálatok igazolták, hogy a haj alatt lévő fejet felnyitották a koponya eltávolítása céljából, majd újra összevarrták a kicsontozott testrészt.

„Ez valakinek a teste, valakinek a kultúrája, de nem a miénk. Ebből a szemszögből nézve a tárgy hazatelepítése elengedhetetlen volt, és nagy szerencsénk, hogy egyetemünk támogatta ezt a törekvést.” 

– mondták el az intézmény kutatói a cbsnews.hu híroldalnak.


Forrás: Heritage Science

Az amazóniai törzsek az ellenség fejét nemcsak megfélemlítés céljából zsugorították össze, a gyakorlatnak eredetileg vallási jelentősége is volt. A törzs tagjai azt hitték, hogy az ellenség fejének lezsugorítása csapdába ejti az ellenlábas személy szellemét, aki így arra kényszerül, hogy szolgálja a „tulajdonosát”, és így megakadályozzák abban is a halottat, hogy megbosszulja halálát.

Borítókép: nbcnews.com / Adam Kiefer