Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Csaknem 20 ezer darab AstraZeneca vakcinát égettek el

Csaknem 20 ezer darab AstraZeneca vakcinát égettek el

Tech & Tudomány

Csaknem 20 ezer darab AstraZeneca vakcinát égettek el

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 08:38

A kínai mellett ez sem túl népszerű oltóanyag, de nem ezért történt a megsemmisítés.

Továbbra is vannak olyan országok, amik nem hajlandóak használni az AstraZeneca vakcináját a vérrögképződések miatt. A szakértők még mindig úgy látják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, így mindenképpen érdemes beadatni.

Időközben az is eldőlt egy spanyol kutatás alapján, hogy hatásos lehet, ha az AstraZeneca oltás után a Pfizer/BioNTech vakcináját adják be. Anno nem tartották jó ötletnek az oltások keverését, de így sokszorosára nőhet az antitestek száma.

Amíg sok ország vakcinahiánnyal küzd, közben Malawiban oltóanyagot égetnek. A BBC számolt be róla, hogy pontosan 19 ezer 610 AstraZeneca vakcinát semmisítettek meg. Itt rögtön hozzá kell tenni, hogy nem a bizalmatlanság miatt, hanem egyszerűen lejárt az oltások szavatossága.

Itt elvileg nem azt kell elképzelni, mintha bekanalaznánk egy rég lejárt joghurtot és rosszul lennénk tőle. Állítólag a lejárt vakcina nem okozna súlyos mellékhatásokat, hanem egyszerűen nem lenne olyan hatékony. Már a WHO is azt javasolja, hogy a lejárt szavatosságú vakcinákat mindenképpen meg kell semmisíteni, bár még mindig nem tudják, hogy a lejárat után használhatóak lennének-e.

Charles Mwansambo Malawi Müller Cecíliája, és az ország tisztifőorvosa elmondta, hogy ezt azért kellett megtenni, hogy az emberek tudják, hogy ezeket a vakcinákat már nem használják fel, így is növelve az oltási hajlandóságot.

Mwansambo hozzátette, hogy az egész egy afféle közjáték volt az embereknek, mivel a vakcinákat szakszerűen semmisítették meg.

Borítókép: Profimedia