Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Sokkoló kinézetű, apró élőlényekkel lehet tele a bőröd - így veheted észre őket

Sokkoló kinézetű, apró élőlényekkel lehet tele a bőröd - így veheted észre őket

Tech & Tudomány

Sokkoló kinézetű, apró élőlényekkel lehet tele a bőröd - így veheted észre őket

Tech & Tudomány

Promotions 21:41

A mikroszkopikus élet elképesztő méreteket ölthet egy-egy emberen.

A koronavírus óta sokkal jobban odafigyelünk a higiéniára, ebben a tudatos légkörben pedig mindenre sokkal jobban odafigyelünk,

kihasználva ezt a fokozott figyelmet, bemutatunk nektek pár bőrlakót, amelyekről valószínűleg még nem is hallottatok.

Kis, szabad szemmel láthatatlan mikroközösségek élnek rajtunk, amelyek közelről elég horrorisztikus képet festenek a bőrünkön. Már maga a gondolat is rémisztő, hogy kis járkálók élnek rajtunk, de a félelem csak azután ölt konkrét testet, ha látjuk is, hogy kikkel van dolgunk. Az IFLScience válogatása nagyon közel hozzá hozzánk ezeket a kis lakókat, az ő cikkükből szemezgettünk.

Itt vannak például a bőratkák, akik visszatérő pattanásokat okozhatnak, hiszen a pórusainkba fészkelik be magukat. Ők okozzák a Rasaceát, amely egy bőrbetegség, és bőrkipirosodással jár, legkönnyebben így lehet észrevenni. Pontos néven a Demodex folliculorum nevű atkák okozzák,

akik szó szerint a szőrön lógnak, csakhát olyan picik, hogy azt nem látjuk. Elhalt bőrsejtekkel táplákoznak. Kozmetikai kezeléssel tehetünk ellenük.

A Demodex brevis nevű atkák pedig főleg az arcbőrön telepednek meg, zsírral és fehérjével táplálkoznak. Érdemes lehet szakorvoshoz fordulni bőratka-szűrés céljából amennyiben felnőttkorban is sok pattanásunk van, hullik a hajunk vagy a szemöldökünk vonalában bőrgyulladás jelentkezik.

Szóval így néznek ki:

Forrás: IFLScience, Dermatica

Borítókép: Profimedia