promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy is van az állatoknál ez a biztonságos távolságtartás dolog?
Borítókép:  PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Míg az embereknél fel kell rá hívni a figyelmet, addig az állatok ösztönösen megtartják a biztonságos távolságot azon társuktól, aki beteg.

Könnyedén megmozgathatja az ember szürkeállományát az a kérdés, hogy az állatvilágban is gyakorolják-e a biztonságos távolságtartást. Nos, a rövid válasz erre az, hogy 

igen.

Persze, van ennél hosszabb okfejtés is, ami a Science magazin friss számában jelent meg. A helyzet az, hogy

a hangyák, a vérszopó denevérek vagy a mandrill nevű majomfaj már jóval azelőtt gyakorolta a biztonságos távolságtartást beteg társaikkal, hogy az ember a világjárvány miatt rákényszerült volna.

„Ösztönösen otthon maradunk és csökkentjük a másokkal való kapcsolatokat, amikor betegek vagyunk. Ezt látjuk számos állatfajnál, de az ember gyakran elnyomja magában az ösztönt, amiért nagy árat fizet maga és a közössége is, mivel nyomás van rajta, hogy tovább dolgozzon és iskolába járjon"

– mondta Dana Hawley, a Virginiai Egyetem Természettudományi Karának biológusa, a kutatás vezetője.

Elmondta, a kutatók a vérszopó denevérekbe egy baktérium sejtfajának egy darabkáját injekciózták. Ez pedig kiváltotta a betegség alatti viselkedést, ami pedig az állatok közötti interakciót, a kurkászás csökkenéséhez vezetett.

A hangyáknál közösségi távolságtartás figyelhető meg:

a beteg egyed feláldozza magát a boly érdekében, elhagyja a csoportot.

De olyan is van, hogy az egészséges egyedek térnek ki a beteg állat útjából, mintegy kizárva azt, hogy meg ne fertőzzék a csoport többi tagját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás