Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kevésbé hatékony a túlsúlyos embereknél a Pfizer vakcinája?

Kevésbé hatékony a túlsúlyos embereknél a Pfizer vakcinája?

Tech & Tudomány

Kevésbé hatékony a túlsúlyos embereknél a Pfizer vakcinája?

Tech & Tudomány

Buda Villő 17:36

Egy olaszországi felmérés kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a túlsúlyos emberek esetében több vagy nagyobb adag Pfizer vakcinára lehet szükség a kellő védettség érdekében.

A kutatás során azokat az olasz egészségügyi dolgozókat vizsgálták, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be. A felmérés állítólag kimutatta, hogy a súlyosan elhízott alanyok szervezete az átlagos testsúlyúakéhoz képest csak az ellenanyagok felét hozta létre a Covid-19 kivédésére; mindezt a második oltás után

– olvasható a Daily Mail oldalán.

Olasz kutatók szerint így a súlyosan elhízott embereknek több vagy nagyobb adag Pfizer vakcinára lehet szükségük a megbízható védettség érdekében.

Az olasz tanulmány által megállapított eredményeket figyelembe kell venni a további kísérletek elvégzésekor, azonban egyelőre semmiképp sem vehetőek készpénznek. A kísérlet ugyanis nem volt teljeskörű. Ez derül ki legalábbis azokból az adatokból, miszerint a vizsgálat során összesen 248 résztvevő kapta meg a két adag Pfizer vakcinát, közülük azonban csak 26 ember volt elhízott, ami túl kicsi arány megdönthetetlen következtetések levonásához, a tanulmány módszertanát és megállapításait pedig még egyik szakértői szerv sem vizsgálta felül.

A probléma felvetése mindenesetre fontos, ugyanis a kórosan elhízott embereket alapból nagyobb kockázat fenyegeti, hogy a fertőzés miatt súlyosan megbetegednek. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezeknél az embereknél nagyobb valószínűséggel állnak fent olyan alapbetegségnek számító egyéb állapotok, amilyen például a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

 

Borítókép: torstensimon / Pixabay