promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magasabb lett a Mount Everest
Borítókép:  Mount Everest / via PRAKASH MATHEMA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újra megmérték a hírhedt Mount Everestet, és sokak meglepetésére kiderült, hogy a Föld legmagasabb pontja jóval nagyobb, mint azt eddig hittük.

Rengeteg ember álma, hogy egyszer meghódítsa a Csomolungmát, vagyis közismertebb nevén a Mount Everestet, ami a Himalája hegység része, és nem mellesleg közismerten a bolygó legmagasabb pontja. Kína és Nepál között helyezkedik el, és már számtalan életet követelt, hiszen rettenetes körülmények uralkodnak fönt, de még ez sem tántorítja el a bátor kalandorokat, akik mindenképp meg akarják csodálni a tájat 8848 méter magasból – most viszont úgy néz ki, hogy egy kicsit tovább kell majd mászniuk.

Nepál és Kína közös közleményt adott ki, ami egyenesen sokkolta a világot, ugyanis elárulták, hogy egy friss mérés alapján közel egy méterrel magasabb lett a Mount Everest, és mostantól 8848,86 méteren van a „Föld teteje”.

Eddig nem igazán sikerült megegyeznie a két országnak, hiszen nem tudták eldönteni, hogy a hósapkát is beleszámítsák-e a magasságba, de végül közös nevezőre jutottak, és így lett meg a 8848,86 méter. Ez az adat azért is meglepő, mert már arról is volt szó, hogy az utóbbi években csökkent a hegycsúcs nagysága, de ezek szerint nem így van – szóval jobb, ha felkészülnek a hegymászók, mivel itt még ez a pár centi is megpecsételheti valakinek a sorsát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás