Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Különleges macska helyett szumátriai tigriskölyköt vett a házaspár

Különleges macska helyett szumátriai tigriskölyköt vett a házaspár

Tech & Tudomány

Különleges macska helyett szumátriai tigriskölyköt vett a házaspár

Tech & Tudomány

Toronicza Péter - 2020.10.13. 08:38

Szavanna macska helyett szumátrai tigriskölyköt kaptak, ami súlyosan veszélyeztetett faj – rendőrségi ügy lett belőle. 

A normandiai Le Havre-ben járunk, ahol egy pár nagyon szeretett volna magának egy úgynevezett szavanna macskát. Ez az afrikai szervál és különböző házi macska fajták keresztezéséből létrehozott hibrid.

Nagyon különleges és nehezen beszerezhető, de a tartása teljes mértékben legális. A szavanna macska magas és karcsú, a hátsó lába hosszabb a mellsőnél. Valós méretüknél általában nagyobbnak tűnnek rendkívül atletikus alkatuk miatt. Fejük hosszúkás, nyakuk karcsú, a fülük nagy, szemük pedig bumeráng alakú. Valóban gyönyörű állatok, szóval helyük volt a 101 kiscica című Discovery szériában.

A házaspár 6 ezer eurót, vagyis több, mint 2 millió forintot fizetett ki az állatért, amit interneten rendeltek meg. A macskát ki is szállították, de pár nap után észrevették, hogy valami nem stimmel. Ezután derült ki, hogy nem egy szavanna macska van náluk, hanem egy szumátriai tigriskölyök.

Ezt a tigris fajt egykor leginkább bundájukért vadászták, számuk ezért fogyatkozott meg elsősorban. Nagy csapást mért rájuk a túlnépesedés, ami élőhelyének gyors elvesztését eredményezte. Szumátra szigetén jelenleg is igen intenzíven irtják az erdőket. Súlyosan veszélyeztetett fajról beszélünk, aminek a tartása természetesen illegális.

A pár értesítette is a hatóságokat anno, mivel még 2018-ban vitték el a tigriskölyköt tőlük, de azóta folyt a nyomozás. Az ügyészség most emelt vádat kilenc ember, közöttük a tigrist megvásárló pár ellen. Utóbbiakat védett állat tiltott kereskedelmével, míg a másik hét embert szervezett bűnözéssel kapcsolatos cselekményekkel vádolják.

A rendőrséget megkereste a sajtó, de csak annyit árultak el a tigriskölyökről, hogy jó helyre került, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy hova, de valószínűleg valamelyik állatkert fogadta be.  

Borítókép: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP