promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láthatod, és meg is hallgathatod, milyen 400 fényévnyi távolság - videó
Borítókép:  NASA
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közben nagyon messzire utazunk a Földtől, pontosan 26 ezer fényévnyire.

A Hubble vagy a Spitzer űrtávcső segítségével iszonyatosan messzire elláthatunk, ami olykor az emberi elme számára gyakorlatilag még egy felfoghatatlan utazás. Gyönyörű képek tudnak elénk tárulni, amikhez már nem újdonság, hogy hang is társul.

Ez az úgynevezett szonifikáció, ami gyakorlatilag a jelenségek, adatok, összefüggések és információk hanggal való ellátása, akusztikus megjelenítése. A NASA szakemberei ezzel a módszerrel zenésítették meg nekünk a Tejútrendszert.

A különböző fények annál hangosabbak, minél nagyobb az intenzitásuk. Ezeknek az előállításáért egy algoritmus felel. A videóban balról jobbra haladunk a képen, ami 400 fényévnyi távolságot ölel fel.

Igen messze vagyunk a Földtől, mert a 26 ezer fényévet még felfogni is nehéz. Bár úgy már elég aprócska, ha belegondolunk, hogy a hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, az Androméda 2,5 millió fényévnyi távolságra van a Napunktól.

A jobb alsó sarokban lévő pont a leghangosabb, ami a Sagittarius-A*, aminek a közelében valószínűleg egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk található.

Most azonban hallgassuk meg, milyenek is a Tejútrendszer távoli fényei.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás