promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szívszorító: eldeformálódott testű, beltenyészetes pumákat találtak – videó
Borítókép:  IanZa / Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szívszorító hírek keltek szárnynra a Santa Monica-hegység zegzugaiból. A biológusok beltenyészetes pumákra bukkantak – írja a Los Angeles Times.

A töpörödő genetikai sokféleség már nem csak baljós jóslat, hanem kézzelfogható valóság. Az első dokumentált fizikai megnyilvánulása utolért egy elszigetelt pumapopulációt, méghozzá a Santa Monica-hegységben. 

Észak-Amerika egyik legveszélyeztetettebb emlőse a hegyi oroszlán, vagyis a puma. Egy fiatal hím példány, aki a beltenyészet hatásának pecsétjét viselte magán, most a tudomány reflektorefényébe került. A beltenyészet számlájára írható az állat  „L” alakban meggörbült farka, továbbá az is, hogy a szerencsétlen jószágnak csupán egyetlen egy heréje ereszkedett le.

A szomorú felfedezés márciusra datálható, de azóta a tudósok még két hasonló mód deformálódott oroszlánt találtak.  

Jeff Sikich, a Santa Monica-hegység biológusa és a helyi hegyi oroszlán populációk szakértője az alábbiakat mondta a szomorú helyzet kapcsán: 

„Tudtuk, hogy a genetikai sokféleség itt alacsony, de ez az első alkalom, hogy valóban fizikai bizonyítékokat látunk rá”.

A Sikich által vezetett csapat egy GPS-es rádiógallér segítségével akadt a szóbanforgó pumára, aztán két napra rá egy másikat is találtak.

A két puma feltételezhetőleg rokoni kapcsolatban állhat egymással.

Sajnos a Santa Monica- és Santa Ana-hegység pumáinak genetikai sokfélesége a nyugaton valaha dokumentált legalacsonyabb szintű diverzitású arányokat mutatja. A legújabb tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a dél-kaliforniai hegyi oroszlánok ötven éven belül teljesen kihalhatnak ezekben a hegységekben,

ha nem keres az emberiség megoldást a problémára. 

A pumák életterét nagyban korlátozza az itt található, áthatolhatatlan autópályák sora, melyek komoly gátat szabnak a hegyi oroszlán génáramlásának. A természetvédők egy vadvédelmi felüljáró megépítésében látják a megoldás lehetőségét. 

A híd hozzájárulhatna a génkészlet diverzifikálásához, hiszen összeköthetné az elszigeteltségben élő puma klánokat.  

Szerencsére a nemes ügyet elég sokan támogatják. Szeptembertől az Országos Vadvédelmi Szövetség által vezetett adománygyűjtési kampány már mintegy 15,4 millió dollárt hozott össze a projektre.

Ha az adománygyűjtés jó úton halad, az építkezés 2021 végén elkezdődhet.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás