promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy mara kölykök születettek a Fővárosi Állatkertben
Borítókép:  Bagosi Zoltán
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már a nagy maráknál is cseperedő kölyköket láthat a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége. Ez a rágcsálók közé tartozó faj Dél-Amerikában őshonos, és megjelenését tekintve első ránézésre olyan, mintha őzike, nyúl, kenguru és ugróegér lenne egy testben.

Már eddig is valóságos baby boom-ról számolhattunk be, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykert szinte minden sarkában cseperedő kölyköket és fiókákat láthat a nagyközönség. Az intézmény legfrissebb híre, hogy nemrégiben a nagy maráknál is gyermekáldás volt. A két kölyök már közel egyhónapos lehet, de mivel az első heteket nagyrészt a búvóhelyként szolgáló üregekben töltötték, most jött el az ideje annak, amikor már a látogatók is jól láthatják őket.

A nagy mara elég sajátos megjelenésű állat: az állatkert több látogatójának egybehangzó véleménye szerint első ránézésre olyan, mintha őzike, nyúl, kenguru és ugróegér lenne egy testben. Természetesen egyikkel sincs igazán közeli rokonságban, hiszen a kenguru az erszényesek, az őz a párosujjú patások, a nyúl a nyúlalakúak, az ugróegér pedig a rágcsálók közé tartozik. A nagy mara maga is rágcsáló, de az e rokonsági körbe sorolt mintegy kétezer faj közül a marák leginkább a tengerimalacokkal vannak közelebbi „atyafiságban”.

Az állatkertben már hosszú évtizedek óta foglalkoznak nagy marákkal, és a látogatók rendszeresen láthatnak náluk kölyköket is. A Dél-Amerika kifutóban, ahol bemutatják őket, több más újvilági fajjal laknak társbérletben: a vízidisznókkal, a nandukkal, illetve a tapírokkal, akiknél egyébként nemrégiben szintén gyermekáldás volt.

Az állatkertben egyébként a nagy marák mellett egyik közeli rokonukat, a törpe marát is bemutatják. Ők nem a nagy marákkal együtt, hanem néhány állatházzal odébb, a Fácános egyik kifutójában laknak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás