promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, valójában hány éves a kutyád? Meg fogsz lepődni
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Súlyos tévedés, hogy a kutyák életkora annak hétszeresével lenne egyenlő emberi életévekben kifejezve. Amerikai kutatók egy újfajta, de annál pontosabb számítási módszerrel álltak elő, amivel megtudhatjuk, hogy hány éves is valójában házi kedvencünk.

A San Diego-i Orvosi Egyetem szakemberei 104 labrador retriever (kölyköket és idősebb egyedeket egyaránt) DNS-ében kimutatható metilációs mintázatokat vizsgáltak meg, amit aztán összevetettek az emberekre jellemző változásokkal.

Az eredmény azt mutatja, hogy ezek a kutyafajták eleinte sokkal hamarabb idősödnek, mint az emberek, de az idő előrehaladtával ez a folyamat lelassul.

A közismert, népszerű, és eddig valósnak gondolt „7 éves”-módszer után elég hajmeresztőnek hangzik az amerikai kutatók azon kijelentése, miszerint egy egyéves kutya nagyjából egy 30 éves embernek felel meg.

Az új számítási módszer szerint például egy 8 hetes kölyökkutya emberi években számolva már egy 9 hónapos gyermeknek felel meg, egy 4 éves egyed már egy 53 éves embernek, míg egy 16 éves kutyus pedig egy 75 éves, idős személynek.

Íme a képlet, amivel bárki könnyedén kiszámolhatja házi kedvence emberi életkorát:

emberi kor = 16 x ln (kutya életkora években) + 31

Magyarán vesszük a kutya életkorának a természetes logaritmusát, megszorozzuk 16-tal, és az így kapott részeredményhez hozzáadunk még 31-et.

Természetesen az amerikai szakemberek is tisztában vannak azzal, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben megbizonyosodjanak a dologról, még több kutyafajtát is meg kell vizsgálni.

Hogy aztán ki melyik számítási módszernek hiszel inkább, azt te döntheted el!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás