promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem vagyunk egyedül: elmondták, hány értelmes civilizáció élhet rajtunk kívül a Tejútrendszerben
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepően magas szám jött ki.

Komoly bizonyítékok híján pontos számot sajnos nem tudunk mondani, de épp ez az a nüansz az, ami folyton feltételezéskre ösztönzi a tudósokat, akik egyre merészebb becslésekbe bocsátkoznak.

A rendelkezésünkre álló korlátozott információ alapján két kutató az Astrophysical Journal-ban nemrégiben közölt egy számítást, amit számokkal és elmélettel is alátámasztottak.

Szerintük a Tejútrendszerben valószínűleg 36 értelmes civilizáció él. 

Tom Wetsby és Christopher Conselice mindketten a Nottingham-i Egyetemen tanítanak csillagászatot:

feltételezésük pedig a Drake-egyenleten alapul, egy számításon, amelyet a híres csillagász, Frank Drake dolgozott ki még 1961-ben.

Drake teoretikusan azt vizsgálta meg, hogy egy adott rendszerben hány egymással, rádiófrekvencián kommunikálni képes civilizáció élhet egyszerre.

A két kutató többek között figyelembe veszi azt, hogy a galaxisokban milyen gyorsan születnek új csillagok, hány darab rendelkezik jelentős erőforrásokkal. Az elméletüknek tehát van egy tudományos megalapozása is, ami azért természetesen sok aspektusból spekulációkra alapoz. És miután elfogy a csillagászat és a matematika tudománya, ott előveszik a filozófiát.

A duó például úgy számolt, hogy egy olyan bolygónak, mint például a Föld öt milliárd évre van szüksége, hogy megszülessen a rádiózáshoz alapvető technológia, és közben úgy kalkuláltak, hogy az értelmes civilizáció legalább 100 évig fennmarad a rádiójával egyetemben.

Természetesen sok tudós bírálja a most publikált anyagot. David Kipping, a Kolumbiai Eygetem csillagásza például azt nyilatkozta, hogy a két tudós a véletlennel nem számol, és egy rakat dolgot bizonyosságnak vesznek. Majd egy lottó-hasonlattal jött elő:

miszerint az, hogy valaki néhány próbálkozás és kitöltött szelvény után elviszi a lottót, az nem jelenti azt, hogy ez a nem mindennapos dolog ugyanúgy sikerülhet egy másik embernek – ha ugyanannyi szelvényt is vásárolt volna.

És még ezekkel az optimista számításokkal is az jött ki, hogy ugyan elméletileg 36 civilizációval beszélhetnénk már, de a legközlebbi, más bolygón élő értelmes lények is minimum kétezer fényév távolságra vannak tőlünk, ami lehetetlenné teszi a kommunikációt a mostani eszközeinkkel.

(via Popular Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás