Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rejtélyes okok miatt tömegesen pusztulnak az afrikai elefántok

Rejtélyes okok miatt tömegesen pusztulnak az afrikai elefántok

Tech & Tudomány

Rejtélyes okok miatt tömegesen pusztulnak az afrikai elefántok

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 08:38

Eddig tisztázatlan okok miatt tömegesen pusztulnak az afrikai Botswanában az elefántok, ami az első vizsgálatok szerint nem orvvadászok miatt történik.

Rejtélyes elefánthalál okait kutatják Botswanában, ahol két hónap alatt 154, tisztázaton okból elpusztult egyed tetemét találták meg. A hatóságok kizárják, hogy vadorzók ölték volna meg méreggel a vastagbőrűeket, mert az állatokat megcsonkítatlanul, az agyarukkal együtt találták meg, és kizárják a lépfenefertőzést is, ami pedig időnként előfordul a világ legnagyobb elefántpopulációjának otthont adó országban. A múlt év októberében mintegy száz elefántot találtak holtan Botswanában, de akkor is csak az állatok egy része pusztult el lépfenében, a többi a szárazság következtében.

A lakosságot óva intették az elpusztult állatok húsának elfogyasztásától, a megtalált tetemeket elégetik. A tágas botswanai szavannákon él az afrikai elefántok egyharmada, mintegy 135 ezer állat.

A kelet-afrikai országban nemrég hozzákezdtek az orrszarvúak biztonságos helyre telepítéséhez és szarvuk eltávolításához, hogy megvédjék őket a vadorzóktól. Tavaly decembertől május elejéig az Okavango folyó deltájában 25 rinocéroszt öltek az orvvadászok, kihasználva, hogy a koronavírus-járvány miatt távol maradtak a szafarituristák.

Összehasonlításképpen: egy sokkal hosszabb időszakban, 2018 októbere és 2019 decembere között 31 orrszarvú esett a vadorzók áldozatául.

Az orrszarvúak szarvának lefűrészelése fájdalommenetes és a hatóságok azt ígérik, hogy igyekeznek a minimumra csökkenteni a stresszt is, amit a művelet okoz az állatoknak. A „műtét” után az állatokat szoros megfigyelés alatt tartják mindaddig, amíg visszatérnek normális napi életvitelükhöz.

Borítókép: National Geographic