Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hamarosan indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója

Hamarosan indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója

Tech & Tudomány

Hamarosan indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 22:22

Néhány hét múlva indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója, amely során a szonda nagy jelentőségű adatokat fog küldeni a bolygó éghajlatáról és légköréről.

A 493 millió kilométeres út a vörös bolygóig hét hónapon át tart, ezután állhat Mars körüli pályára az űrjármű, hogy nagy jelentőségű adatokat küldjön a bolygó éghajlatáról és légköréről. A szonda egy teljes marsi évet, vagyis 687 napot marad majd a pályán, hogy elegendő adatot gyűjthessen. Érdekesség, hogy a jármű 55 óra alatt éri majd körbe a bolygót. Az Amal, vagyis Remény elnevezésű robotszondát a Tanegasima nevű japán szigetről bocsátják fel július 14-én egy japán rakéta segítségével.

A program tudományos vezetője, Szarah Al-Amiri elmondta, hogy a Mars-misszióval arra szeretnék ösztönözni a fiatal arab tudósokat, hogy karrierjüket az űrkutatásban tervezzék.

A szonda háromféle szenzort szállít majd, amelyek a Mars légköri összetételét fogják kutatni. Egyikük egy nagy felbontású kamera lesz, amely a port és az ózont vizsgálja, a másik egy infravörös spektrométer, amely az alsóbb légkört kutatja, és amelyet az Arizonai Állami Egyetemmel, a projekt három amerikai partnerintézményének egyikével közösen fejlesztettek ki. A harmadik szenzor az oxigén és a hidrogén koncentrációját vizsgáló ultraibolya-spektrométer lesz. Al-Amiri szerint a kutatás egyik fő kérdése, hogy ez a két elem – a víz alkotói – hogyan hagyják el a bolygót.

Nem ez lesz az emírségek első űrprojektje: műholdakat küldtek már Föld körüli pályára, egy űrhajósuk pedig járt már a Nemzetközi Űrállomáson is.

Borítókép: Flickr