Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiásták a meggyilkolt nő csontjait, és nagy volt a boldogság

Kiásták a meggyilkolt nő csontjait, és nagy volt a boldogság

Tech & Tudomány

Kiásták a meggyilkolt nő csontjait, és nagy volt a boldogság

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin - 2020.06.07. 11:50

A meggyilkolt nő csontjai segítségre lehetnek a kutatóknak az ókori népességmozgások tanulmányozásában.

Az asszony maradványaira a mai Dél-Törökország területén lévő ókori romváros, Alalah egy kútjának mélyén találtak rá. Csontjai olyan emberek maradványai közé tartoznak, akik egy virágzó civilizációban, a mai Törökországot és Iránt is felölelő régióban éltek a Kr. e. 7500-3000 évvel ezelőtti időszakban.

A DNS-elemzés kimutatta, hogy a nő valahonnan Közép-Ázsiából származott, talán 3200 kilométerre vagy még messzebbre attól a helytől, ahol a csontjait megtalálták. A kutatók szerint az asszony nagyjából 40-45 évesen halt meg, feltehetőleg a Kr. e. 1625-1511 közötti időszakban. Maradványain számos sérülésnek a nyomai láthatóak.

„Kereskedők? Rabszolgák? Házasság? Amit eddig tudunk az az, hogy ez a nő genetikailag nem idevalósi, vagyis nem egy kultúrák közötti frigy gyümölcse. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a nő egyedül vagy egy kis család közösen tette meg ezt a hosszú utat”

fogalmazott Philipp Stockhammer, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem régésze, aki szerint a nőt meggyilkolták, majd testét egy kútba dobták, így kerülhetett oda, ahol ők megtalálták. A gyilkosság okát illetően csak találgatni tudnak a szakemberek:

lehet, hogy nemi erőszak, az idegenekkel szembeni gyűlölet vagy rablás áldozata lett.

Borítókép: Flickr