promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hallottál már az alvás közbeni szexről?
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy nehéz nap után a jó barátunk pihe-puha ágyunk és egy kiadós alvás. Tudj meg nem mindennapi érdekességeket erről a hétköznapi tevékenységről, és fektess rá kellő hangsúlyt egészséged érdekében, már csak azért is, mert életünk egyharmadát szenderegve töltjük.

Íme pár szokatlan jelenség, ami előfordulhat akár veled is alvás közben, és feltételezhetőleg még nem hallottál róla.

A felnőttek körülbelül 5 százaléka beszél álmában.

Ez a szám a gyerekek esetében kicsit magasabb. Véletlenszerű zajok vagy akár teljes mondatok is elhagyhatják a nyugovóra tért száját. Mielőtt bárki elkezdene rettegni, az nem igaz, hogy ilyenkor kifecsegjük a legféltettebb titkainkat. A legnagyobb probléma a jelenséggel, hogy maximum a mellettünk aludni próbáló párunkat bosszantjuk fel, aki csak forgolódik majd. Az alvás közbeni beszédet általában lázas állapot, alváshiány, stressz, szorongás vagy depresszió okozhatja.

Lehet, hogy egy kicsit többet kéne pihenned és több figyelmet fordítanod alvásod minőségére?

Hallottál már a szex-somniáról?

Elvileg az emberek csupán 8 százalékát érinti a jelenség, és akiket érint, sokszor azt sem tudják, mi a probléma vele. Ez a furcsa kóros szexuális viselkedés azt takarja, hogy az érintett személy félúton járva az éberség és az álom között követeli a szexet, az aktus meg is történik, ám mindez másnapra totális feledésbe merül. Az is előfordulhat, hogy az egyén csupán önkielégítést végez magán, miközben hét pecsétes álmát alussza. A férfiak életében nagyobb valószínűséggel kopogtat az ajtón ez a problémakör. Ebben az esetben kockázati tényezőnek számít  a stressz, a különböző gyógyszerek, az alkohol és az alvásmentesség is. 

Evés alvás közben.

Ismerős lehet az érzés, mikor egy finom fogás láttán összegyűlik a nyál a szádban, s gondolatban már jóízűen tömöd magadba a finom falatokat. Van, akit az étvágy álmában sem hagy nyugodni. Egyesek ugyanis alvás közben is képesek enni, sőt, még fakanalat is képesek ragadni, egy jó kis főzőcskéhez. Ez igen veszélyes lehet, hiszen megeshet, hogy nem élelmiszereket fogyaszt az illető, esetleg túl sok mindent töm magába. Az már problémás, de az is előfordulhat, hogy főzés közben megsérül az álmában serénykedő személy. Nem kell azért megijedni, ez tényleg egy nagyon ritka jelenség, nem érdemes erre fogni a diéta sikertelenségét.

(források: Mentalfloss, Szatmar.ro)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás