promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas erővel tört ki újra Indonézia egyik legveszélyesebb vulkánja – videó
Borítókép:  Anak Krakatau / cms.qz.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Anak Krakatau vulkán péntek este okozott nagy riadalmat, ma reggelre pedig még mindig aktív volt, ezért most is riasztás van érvényben.

Tegnap este nagyon megrémültek az emberek Indonéziában és több kilométerrel távolabb is, hiszen az Anak Krakatau nevű vulkán, ami 2018-ban már hatalmas pusztítást végzett, most újra aktivitást mutatott, és forró láva tört ki belőle, miközben 14 km magasságba lökte ki magából a vastag hamut és a törmelékeket.

A 24.hu cikke alapján még ma reggel is aktivitást mértek, így továbbra is riasztás van érvényben, és reménykednek abban, hogy nem ismétlődik meg a pár évvel ezelőtti katasztrófa. Az Anak Krakatau jelenleg is több kutatás témája, mivel mindössze 1927-ben emelkedett ki az 1883-ban elpusztult Krakatau vulkán kürtőjéből.

A neve is innen ered: az Anak Krakatau azt jelenti, hogy Krakatau gyermeke.

Krakatau egyébként 1883-ban egy atombomba erejének több ezerszeresével robbant fel, és megsemmisítette a sziget nagyjából kétharmadát. Akkora hangrobbanás volt, hogy 5000 kilométerrel arrébb is tisztán hallották, és végül több tízezer ember veszítette életét a katasztrófában.

A mostani veszélyt okozó Anak Krakatau kitöréséről videó is készült:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás