promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
11 ezer milliméter csapadék: ez a világ legesősebb városa – videó
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A féktelen eső birodalmába teszünk egy könnyed kiruccanást, ahol a gumicsizma, az esőkabát és az esernyő az ember legjobb barátja.

A Földünkön vannak extrémen esős városkák, ahol a csapadék szinte állandóan dől az égből.

Mawsynram

Északkelet-India két kicsi városkája, Mawsynram és Cherrapunji joggal érdemelte ki a „legnedvesebb vidék a Földön” titulust. Egy húzósabb esztendőben, Mawsynram éves átlagos csapadékmennyisége még a Guinness Rekordok Könyvébe is helyet kapott, a maga 11 ezer 871 milliméterével. Viszonyításképp hozzátennénk, hogy India éves átlaga csupán 1083 milliméter.

A két szám közt orbitális a különbség.

Monrovia

Afrikáról elsősorban a kegyetlen hőségre asszociálunk, de a kivétel erősíti a szabályt alapon Libéria fővárosa Monrovia időnként kegyetlenül elázik. Itt az éves csapadékmennyiség ötezer milliméter körül mozog. Az esős évszak átvészelése nem kevés kihívás elé állítja a helyieket. A talaj nem képes magába szívni a hirtelen lehulló vizet, a csatornák túlcsordulnak, az utakból pedig átmenetileg patakok, kisebb folyók alakulnak, és már meg is állt a mindennapi élet.

Quibdó

A sűrű trópusi esőerdőkkel határolt Quibdó is szerepel a nagy esőzések fekete listáján a sokatmondó, 7 ezer 328 milliméteres évi átlagával.

Quibdó egy sötét múltú, volt rabszolgakereskedő város Kolumbiában. Vannak hónapok, mikor nincs olyan nap, hogy ne szakadna le az ég. Egy adott évben a csapadékos napok száma átlagosan 304 a 365-ből. Borzasztó kontraszt azonban, hogy sok esetben a jó minőségű ivóvíz mégis hiánycikként jelentkezik. A lakosok szegénységben tengődnek, a palackozott víz luxusnak számít. A túlélésnek engedelmeskedve az emberek tartályokba gyűjtik az esővizet, forralják, majd ezután fogyasztják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás