Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Holdra szállásra is hatással lehet a koronavírus

A Holdra szállásra is hatással lehet a koronavírus

Tech & Tudomány

A Holdra szállásra is hatással lehet a koronavírus

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 19:37

A koronavírus-járvány veszélye miatt a NASA ideiglenesen bezárta két űrhajófejlesztő és összeszerelő üzemét, ami miatt később indulhat meg az amerikai űrhajósok tervbe vett visszatérése a Holdra.

Jim Bridenstine NASA-igazgató közölte az amerikai űrkutatási hivatal döntését, miszerint bezárt a New Orleans-i Michoud szerelőcsarnok és a közeli Mississippi állambeli Stennis űrkozpont, tekintettel arra, hogy terjed a térségben a koronavírus-járvány, és az utóbbi üzem egyik alkalmazottja is megfertőződött.

Bridenstine közleménye szerint a járványhelyzetben a NASA vezetői az alkalmazottak egészségét és biztonságát tartják a legfontosabbnak, ezért függesztik fel a munkát mindkét üzemben, ahol az amerikai Hold- és Mars-programhoz fejlesztik az SLS hordozórakétát és az Orion személyszállító űrhajót.

A NASA 2019 tavaszán ismertette a három szakaszban megvalósítandó Hold-program részleteit. Eszerint 2024-re tervezik űrhajósok küldését a Holdra, majd a harmincas évek közepén a Marsra.

Hírügynökségek szerint az üzembezárások fékezhetik a Holdra szállási programot, amely fontos lépcsőfoka a későbbi Mars-programnak.

Borítókép: NASA