promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: a rendkívüli intézkedések óta csak ingyen neteznek a magyarok
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megnövekedett adatforgalmat tapasztaltak a hétfőtől elrendelt távoktatás, és sok helyen bevezetett távmunka miatt a magyarországi mobilszolgáltatók.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy mindhárom nagy magyarországi mobilszolgáltató ingyen internetet biztosít ügyfeleinek.

A távirati iroda megkereste a Telekom-ot, a Telenor-t és a Vodafone-t, hogy összegezzék az elmúlt napok tapasztalatait:

  • Telekom: a szolgálatató az adatok alapján jelentősebb, 20-30 százalék körüli megnövekedett adatforgalmat tapasztal. A hang forgalomban is emelkedést figyeltek meg: hétfőn 30-35 százalékos csúcsidőszaki növekmények is előfordultak a múlt héthez képest, miközben az elmúlt két hét alatt az emelkedés mértéke elérte az 50 százalékot.
    A helyzet percről percre változik, folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, monitorozzák a hálózatot és mindent megtesznek a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében. Amennyiben úgy látják, a hálózat biztonságát veszélyeztetné a fokozott forgalom, elő vannak készítve olyan védelmi intézkedési tervek, amelyekkel be tudnak avatkozni, és amelyekkel a szolgáltatások hálózati szintű biztonságos működtetése továbbra is fenntartható. A Magyar Telekom hálózati infrastruktúrája megfelel a jelenlegi igényeknek, azonban természetszerűleg nem rendelkezik végtelen erőforrásokkal, így a jelenleg még előre nem ismert, de a várhatóan megjelenő igen nagy tényleges forgalom-növekmény volumenei fogják meghatározni az esetleges korlátokat. A megnövekedett távmunka, illetve az internetes, valamint a TV-s platformokon beinduló távoktatás nagyban alakítja át a megszokott hálózati terhelést. Azokon a pontokon, ahol a fokozott forgalom hatására extra kapacitás-igény jelentkezik, szállítóikkal közösen felmérik, hogy milyen licensz- vagy hardver bővítési lépéseket tudnak alkalmazni az egyes hálózati elemekben, az igények – lehetőségekhez mérten – minél teljesebb körű kielégítése érdekében.
    A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a Magyar Telekom március 16-ától általános távmunkát hirdetett munkavállalói számára. Kérik az ügyfeleket, hogy csak halaszthatatlan ügyben és egészségesen látogassák az üzleteiket. A kényelmesebb ügyintézés érdekében válasszák a digitális ügyfélszolgálati csatornákat.
  • Telenor: a mobilszolgálatatónál a hétvégén kisebb mértékű forgalomnövekedést tapasztaltak. A hét elejétől kezdve, a múlt hét hasonló időszakához képest kis mértékben nőtt az összes adatforgalom, ez elsősorban munkaidőben jelenik meg, a feltöltési irányt jobban érintve, ez például a videóhíváshoz lehet szükséges. A hangforgalomban jelentős növekedést látnak a hét eleje óta, azaz az ügyfelek az átlagosnál sokkal több hívást indítanak.
    Az, hogy a továbbiakban hogyan alakul a forgalom, attól is függ, hogy oktatásra, munkára pontosan milyen megoldásokat, platformokat használnak majd mobilinterneten az előfizetőik; az online streaming például jóval több adatforgalmat generál, mint az irodai szoftverek online használata.
    A Telenor a hálózatát felkészítette a lehetséges forgalom-növekedésre, képes az átlagosnál nagyobb igények kiszolgálására, és folyamatosan vizsgálják, hogy van-e szükség a kapacitás bővítésére. Amennyiben ezt indokoltnak látják, megteszik a szükséges lépéseket.
  • Vodafone: a szolgáltató felkészült a már tapasztalható, jelentősen megnövekedő hálózati forgalomra, mind az ügyfelek mind a dolgozói részére biztosítja a szükséges feltételeket ahhoz, hogy otthonról dolgozhassanak, tanulhassanak a következő időszakban.
    A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a vállalat vezetése valamennyi fővárosi irodájában a teljes munkatársi állománya számára már március 13-án elrendelte az otthoni munkavégzést, elsődlegesen március 30-ig. Ügyfélkapcsolatokkal foglalkozó munkatársak estében – akiknél az otthoni munkavégzés nem lehetséges – a vállalat szintén meghatározott egy protokollt, amivel csökkenthetik az egészségügyi kockázatot.
    Adatkeret használata nélkül lesz elérhető a Vodafone Magyarország Alapítvány Vodafone Apptár androidos applikációja, ahol több száz ingyenesen letölthető, tanulást segítő program található.
    Az extra mobilnet mellett a Vodafone Magyarország elérhetővé teszi a UPC minden otthoni digitális előfizetéssel rendelkező ügyfelénél a Premium TV és a Filmbox Pro csomagban található tartalmait április 30-ig. A Premium TV csatornák UPC TV előfizetéssel érhetőek el, míg a FilmBox Pro csomag UPC és Vodafone TV előfizetéssel is.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás