promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy új Holdat kapott a Föld
Borítókép:  ISHARA S. KODIKARA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A minihold ideiglenesen barátkozik velünk kicsit, aztán továbbáll.

Óriási átverés mi? Most mindenki arra számít, hogy egy akkora objektumról beszélünk, mint a valódi Hold, és innentől dupla olyan fényesek lesznek az éjszakák teliholdkor. Hát, ha ilyen Holdunk lenne, akkor azt már észrevettük volna. Az új égitestünk picike, ezért is mini, és csak ideiglenesen marad velünk.

Kacper Wierzchos és Theodore Pruyne tudósok szúrták ki, hogy a 2020 CD3 égitest Föld körüli pályára állt. Az arizonai Catalina Sky Survey program keretén belül fedezték fel először a miniholdat, aztán több obszervatórium is elkezdett ráállni. A felfedezés friss, de az égitest már három éve velünk van.

Gondolom most mindenki kíváncsi, mekkora a mérete? Hát, erre nem fog leszállni egy űrhajó, mint a valódi Holdunkra, mivel 1,9 és 3,5 méter közötti átmérőjű. Csak jelzem, hogy a mi Holdunk átmérője 3476 kilométer, ami hozzávetőleg negyede a Földének.

Amúgy a miénk a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja a Jupiter három holdja, a Ganümédész, a Kallisztó és az Ió, valamint a Szaturnusz Titán holdja után. A cuki miniholdunk valószínűleg a legkisebb, szóval ebben nyertünk a többi bolygóval szemben.

Állítólag április környékén fog elszakadni bolygónktól, szóval már nem sokáig élvezi a Föld vonzását. Volt amúgy már hasonló vendégünk, a 2006 RH120. Az a minihold 2006 szeptembere és 2007 júniusa között barátkozott velünk kicsit.

Az aszteroidák többsége ugyebár vagy elég, vagy nem sok időt tölt a Föld közelében, hogy miniholdnak nevezhessük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás