promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vikingek már a 9. században figyelmeztettek a klímaváltozásra
Borítókép:  News & Star
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő egy kutatás szerint.

A világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza a Rök-kő, amelyet a svédországi Vattern-tó közelében emeltek a 9. században. Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a rajta lévő szöveget viszont a mai napig nem sikerült megfejteni, mert egyes részei hiányosak és különböző írásformákat tartalmaznak.

A kutatók már korábban megfejtették, hogy a kő a keleti gót király, Nagy Theuderik hősi tetteit említi, aki a hatodik században uralkodott, három svéd egyetem szakértői viszont most úgy vélik: lehetséges, hogy a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

A kutatók szerint a felirat egy olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, amilyenre időszámításunk előtt 536 óta nem került sor.

A hatodik századi krízisről úgy vélik, hogy számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte. A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás